16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Süper nine internette

Süper nine, öğrencilerini internetten izliyor... Seksenine merdiven dayamış emekli bir öğretmen Müjgan Özer. Geçen yıl aldığı dizüstü bilgisayarıyla yeni yeni bilgilere, eski öğrencilerine ve daha bir “dünya” şeye kavuşmuş. Şimdi dünyanın sayılı üniversitelerinde profesör olmuş öğrencileriyle MSN’de konuşuyor, internette sörf yapıyor.

Yetmiş sekiz yaşında, emekli bir matematik öğretmeni Müjgan Özer. Ama o yaşıtları gibi evde oturup örgü örmüyor. Geçen yıl aldığı dizüstü bilgisayarıyla sanal âlemin altını üstüne getiriyor. Profesör, mühendis, doktor, öğretim görevlisi olan öğrencileriyle internette sohbet ediyor, Google’da kafasına takılan konuları araştırıyor. Yakın gözlüklerini takıp son model bilgisayarının başına, dantel örtülü masasına oturuyor. Fonda Türk sanat müziği, yanında bir fincan sıcak çayı, bir dilim kekiyle bilgisayarı açıyor. Outlook’tan maillerini kontrol ediyor, sonra bize, şimdi öğretmen olmuş öğrencilerinin sayfalarını gösteriyor. Bilgisayarı nasıl bu kadar iyi kullandığını sorduğumuzda, “internet hocası” Hüseyin Emiroğlu’yu işaret ediyor. Yıllardır bir kiracı olmaktan öte, Müjgan teyzeye bir kardeş olmuş Hüseyin Bey ise Müjgan teyzenin matematik bilgisinin işleri kolaylaştırdığını söylüyor. Ancak bilgisayarına internetten virüs girdiği için, Hüseyin Bey’in yüklediği “Panda”nın (virüs koruma programı) bilgisayarının hızını düşürdüğü için şikayetçi. Müjgan teyze Google’ı açınca, önce laptopunun dahili mouse’uyla tıklayacağı yere geliyor, sonra harici mause’la sol kliğe basıyor; yavaş ama emin.

Bilgisayar alma fikri geçen yıl Hollanda gezisinde aklına gelmiş Müjgan teyzenin. Elindeki dövizleri birleştirip alayım demiş, ama gümrükte sorun olur düşüncesiyle vazgeçip, Türkiye’den almaya karar vermiş. Hüseyin Bey’in de yardımıyla kullandığı dizüstü bilgisayarına nihayet kavuşmuş.

Hayatını ders vermek, öğrenci yetiştirmek ve bunun dışında kalan zamanını Türkiye’yi ve dünyayı gezmekle geçiren Müjgan teyze, yaşı sebebiyle gezilerden kopmuş. Emekli kimya mühendisi kızkardeşleri Kamuran ve Nuran ile birlikte yaşayan Müjgan teyze, yeni yerler görme merakını, heyecanını artık sanal âlemde gideriyor. İnternette bir araştırma yapıp, yıllardır görmediği birkaç öğrencisini Google’dan bulmuş. Bunlardan biri Princeton Üniversitesi’nde profesör olan İhsan Aksay. Aksay’la internet üzerinden irtibat kurmuş ve Türkiye’ye geldiğinde görüşmüşler. Yine Profesör Muharrem Satır da Almanya’da Tübingen Üniversitesi’nde ders verirken yakalamış! Öğrencilerini teker teker sanal alemden toplayan Müjgan teyze, yaşıtlarını şaşırtıyor. Dostlarına mail gönderip onlarla chat’leşiyor.

Süper ninenin 78 yılda devr-i alemi

Neredeyse bütün Türkiye’yi ve dünyayı gezen Müjgan teyze, “Artık yaşlandım, bu bilgisayar, internet bana yeniden bir pencere, kocaman bir dünya açtı.” diyor. Karadeniz’i üç kez gezen Müjgan teyze, “Karadeniz’i görmeyip, Avrupa’daki yeşilliklere hayran oluyorlar. Oysa Karadeniz gibi bir yer yok.” diyor. En çok İskandinav ülkelerindeki düzeni beğendiğini anlatan Müjgan teyze, gecenin üçü olmasına, etrafta hiç araba bulunmamasına rağmen, bir kadının ışıklarda bekleyişinden bahsediyor. Şehrin karmaşasından sıkıldığını söylerken, “O düzen burada olsun istedim.” diyor. Mina’da şeytan taşlamaya giden hacı adaylarının tünelde sıkıştığı, 609 Türk’ün öldüğü 1990 senesinde hac vazifesini yerine getiren Müjgan teyze, sağ olduğu haberini vermek için saatlerce jeton almaya uğraşmış ve “ben hayattayım” diyebilmek için 20 jeton harcamış.


zaman
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 17:12:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mine IP: 72.146.124.xxx Tarih : 14.01.2007 02:21:04
BRAVO! O 60'indan 70'inden sonra bir kosede oturup olumu bekleyenlere cok buyuk bir ornek olsun. Helal olsun dogrusu.