19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Tahta kaşık yapımı tarihe karıştı

Bir zamanlar 300-350 hanesinin tamamında tahta kaşık üretimi yapılan Antalya'nın Akseki ilçesi Bademli beldesinde, bu mesleği yürüten hane sayısı 10'a düştü.

Beldede tahta kaşık üretimi yapan 70 yaşındaki Hüseyin Çakmakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinden öğrendiği bu mesleği hala sürdürdüğünü belirterek, gençlerin ilgisinin ise az olduğunu söyledi.

Tahta kaşığın en iyisinin şimşir ve karaağaçtan yapıldığını anlatan Çakmakçı, pazarlama sıkıntısı nedeniyle artık sipariş üzerine kaşık yaptığını dile getirdi. Günde 4-5 adet süs kaşığı yapabildiğini belirten Çakmakçı, eşinin de kendisine yardım ettiğini bildirdi.

Süs kaşıklarının emeğinin fazla olduğunu ifade eden Çakmakçı, ''Eskiden köydeki tüm aileler kaşık yapıyordu. Zamanla geçim sıkıntısı yaşanmaya başlandı ve gençler başka şehirlere çalışmaya gittiler. Şimdi 10 kadar hanede aileler kaşık yapıyor'' diye konuştu.

-BELEDİYE BAŞKANI ARSLAN-

Bademli Belediye Başkanı Süleyman Arslan da, beldenin kuruluşunun 350 yılı bulduğunu söyledi. Bir zamanlar beldedeki 300-350 hanenin tamamında kaşık üretimi yapıldığını ve bu insanların geçimlerini kaşık yaparak sürdürdüklerini belirten Arslan, şöyle konuştu:

''Şimdi ise belde halkının büyük bölümü, geçim sıkıntısı nedeniyle İstanbul, Konya ve Antalya'ya göç etti. Halen 10 hanede bu meslek sürdürülüyor. Genellikle şimşir ağacından kaşık üretiliyor. Bir zamanlar beldede kaşıkçılık ile ilgili kooperatif bile kurulmuştu ama artık kaşıkçılık mesleği tarihe karışmak üzere...''

AA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 10:22:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?