28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Tam tutulma gerçekleşti Türkiye o ana kilitlendi

Ayın Güneş'in önünü tamamen kapatmasıyla gerçekleşen tam tutulma anında, şehirde hava karardı.

Görsel şölen Brezilya'nın doğu kıyısında Güneş'in doğuşu ile başladı. Gölge oyununun en iyi gözlemlenebildiği yerlerin başında Türkiye, özellikle Antalya geliyor.

Bugün gerçekleşen tam Güneş tutulması, Brezilya'dan Moğolistan'a kadar uzanan bir çizgide izlenebiliyor.

Tutulma Antalya'dan Ordu'ya kadar uzanan ve 160 kilometre genişliğe ulaşan bir koridorda yaklaşık 4 dakika boyunca gözleniyor.

Bundan sonra Türkiye'deki ilk tam Güneş tutulması 54 yıl, Antalya'da ise 657 yıl sonra gözlenebilecek.

Brezilya üzerinden Afrika'ya

Tam tutulmada süre yer yer dört dakikaya kadar çıkıyor. Bu tarihte ay, Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş'i tam olarak örtüyor.

İlk olarak Türkiye saati ile 11.36'da Brezilya kıyılarına düşen Ay'ın gölgesi, Atlantik Okyanusu'nu kat ederek Afrika kıyılarına ulaştı. Afrika kıtası üzerinde tam tutulma Gana, Togo, Benin, Nijerya, Nijer, Libya ve Mısır'dan izlendi.

Tutulma saat 13.54'ten itibaren Türkiye'den de izlenebiliyor. Önce Akdeniz kıyısındaki Kaş, Antalya ve çevresinde görülen tutulma Karaman, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya ve son olarak Ordu ve Giresun'da görülecek.

Güneş tutulmasını İstanbul ve Ankara'da yaşayanlar da izleyebilecek. Güneş'in İstanbul'da yüzde 87'si, Ankara'da ise yüzde 90'ı Ay tarafından kaplanacak.

Saat 14.10'da Karadeniz'e düşecek olan gölge, yolculuğunu saat 14.46'da bitirecek. Tam tutulma en son Moğolistan sınırında güneş batarken izlenecek.

Tutulma saartleri

Türkiye'de tam Güneş tutulmasını izleyebilecek yerler ve tutulma başlangıç zamanları ise şöyle:

Antalya: 13.54.24
Konya: 13.57.58
Karaman: 13.59.23
Aksaray: 14.00.44
Kırşehir: 14.01.47
Nevşehir: 14.02.04
Yozgat: 14.03.42
Kayseri: 14.04.01
Tokat: 14.06.00
Amasya: 14.06.24
Sivas: 14.06.48
Ordu: 14.08.19
Giresun: 14.09.03

Hava şartları elverişli

Tam güneş tutulmasının izlenebileceği illerde hava az bulutlu ve açık olacak. Tam tutulmanın izlenebileceği illerin 12.00-15.00 saatleri arasındaki hava tahmini ise şöyle:

Antalya: Az bulutlu (hava sıcaklığı 21 derece)
Konya: Az bulutlu (hava sıcaklığı 16 derece)
Aksaray: Az bulutlu (hava sıcaklığı 17 derece)
Nevşehir: Az bulutlu (hava sıcaklığı 16 derece)
Yozgat: Az bulutlu (hava sıcaklığı 14 derece)
Tokat: Az bulutlu (hava sıcaklığı 18 derece)
Ordu: Az bulutlu (hava sıcaklığı 16 derece)
Giresun: Az bulutlu (hava sıcaklığı 16 derece)

Bilim adamları heyecanlı

Tutulmanın en iyi izleneceği yerlerin başından gelen Antalya'nın Side ve Manavgat ilçesi bilim adamlarının adeta kamp merkezi oldu. Kentte oteller doldu, uçak firmaları ek sefer düzenledi.

Günler öncesinden kente giderek çalışmalarına başlayan bilim adamları şölen için hazırlıklarını tamamladı. Japon bilim adamları, Manavgat ilçesinin Sağırın köyüne kurdukları çadır kente yerleşti.

60 dönümlük alan üzerine kurulan kampa beş büyük teleskop kuruldu. Bir grup Japon bilim adamı da Kumluca ilçesindeki Adrasan beldesinde gözlem yapacak. NASA ve dünya televizyonları, dört dakikalık tutulmayı canlı yayınlayacak.

Türk ve İngiliz bilim adamlarından oluşan bir grup da yapacakları radyo deneyi için şimdiden Güneş'i izlemeye aldı. Bilim adamları tutulma öncesi ve sırasıda iyonosfer tabakasındaki değişiklikleri ölçecek.

Tarihte tutulma

Tarihte ilk kez Thales tarafından hesaplanan ve ünlü matematikçinin bu öngörüsüyle, milatta önce 585 yılında Medlerle Lidyalılar arasındaki savaşı engelleyen Güneş tutulması, çeşitli kültürlerde farklı efsanelere yol açtı.

Çin'de ejderhanın Güneş'i yemesi olarak düşünülen güneş tutulması, Mısır'da kötü kalpli yılanın Güneş tanrısı Ra ile kavgası olarak açıklandı.

Vietnam'da bir kurbağanın marifeti olduğuna inanılan tutulmaya, Güney Amerika'da kara bir jaguarın, İskandinavya'da ise bir kurdun neden olduğu düşünüldü.

Kızılderililerde tutulma, Ay ile Güneş'in savaşı olarak tanımlanırken, Mezopotamyalılar tutulma anında yaktıkları meşalelerle güneşi tekrar parlatmaya çalıştı.

.
Yayın Tarihi : 29 Mart 2006 Çarşamba 14:06:23
Güncelleme :29 Mart 2006 Çarşamba 14:59:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?