17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

'Tanrıya inanç geni' aldatmaca mı?

Tanrı Geni’ni bulduğunu iddia eden Amerikalı bilim adamı Dean Hamer Scientific Dergisi’nde okuyucu sorularına verdiği cevaplarla kendini yalanladı.

Tanrı Geni’ni bulduğunu iddia ederek ortaya çıkan Amerikalı bilim adamı Dean H. Hamer’ın American Scientific Dergisi’nde okuyucu sorularına verdiği itiraf dolu cevaplar bir haftadır kamuoyunun boşuna oyalandığını ortaya çıkardı.

Time Dergisi’nde de geçtiğimiz hafta ’Tanrı Genlerimizde mi yaşıyor?’ başlığıyla kapak konusu yapılan Tanrı Geni’nin aslında bir değil birkaç tane olabileceği ve bu genin ya da genlerin aslında insanın inançlı olup olmayacağını yüzde 1’den daha fazla etkilemeyeceği bizzat Hamer tarafından itiraf edildi.

Kitabın yayıncısı da derginin internet sitesindeki yorumunda bazı iddiaların popüler yönlerinin abartılarak verildiğini aslında Tanrı Geni adlı kitabın içinde bile öne sürülen teorileri zayıflatan tespitler olduğunu vurguladı.

KİTABIN ADI BİLE YALAN

Hamer’ın itiraflarının en büyüğü daha kitabın adıyla başladı. Hamer, kitabından söz edilirken İngilizce’de sayısal değer içeren ’A God Gene’ denmesini istedi. Yani bir-den fazla Tanrı Geni olabileceğini kabul edi-yordu. Ancak kitabına daha sansasyonel ve bir şeyin sadece başka bir benzeri olmadığı durumlarda kullanılan The artikeliyle kullanılan ’The God Gene’ ismini vermeyi tercih etmişti. Okuyucular ve bazı bilim adamları bir hafta içinde ortaya çıkan bu durumları bir sahtekarlık olarak yorumladılar. Hamer, ayrıca inanç faktörünün çevreyle ilgili olduğunun unutulmaması gerektiğini de söyledi. Bilim adamları bu tür ciddi bir araştırmanın en az 10 yıl sürmesi gerektiğini belirtiyor ve insanın inanıp inanmayacağını belirleyecek genin var olsa bulunsa bile en az 10 yıl izlenmedikçe bundan emin olunamayacağını belirtiyorlar.

Tiryakilerden yola çıkmıştı

Kanser Enstitüsü’nde görevli Hamer, sigara ve alkol bağımlılarıyla yaptığı testlerin sonuçlarında insanın inanç dünyasına ait de izler olabileceğini ortaya attı. Bu amaçla bu hastalardan az inançlıdan çok inançlıya kadar bir dizi kendisine denek aldı. Bu deneklerin inançlarıyla ilgili tepkilerin beyindeki bazı kimyasalların azalıp çoğalmasıyla ilgili olduğunu düşünen Hamer, bu zincirlemeye sebep olan geni bulmaya çalıştı. Araştırmanın sonunda VMAT2 adlı genin dini inanışı kontrol ettiği iddia edildi.

Uzmanlar ne diyor

Yahudi filozofisi uzmanı Neil Gillman: "Tanrı, böyle mantıkla ve somut bir şekilde gösterilebilecek bir şey değildir. Newcastle Üniversitesi İnsan Geni Araştırmaları Merkezi’nden John Burn: İnsan davranışlarını binlerce gen kontrol ediyor. Birinin çıkıp da ben ’X’ işine yarayan geni buldum demeye kalkması çok anlamsız."

E.O.Wilson, Pellegrino Üniversitesi: "İnsanı anlamak için ideoloji ve fantezi yerine ’gerçeklik’le ilgilenenler için istisnai sayılabilecek ölçüde ilginç ve kullanışlı bir kitap."

Profesör Robert Plomin, Psikiyatri Araştırma Merkezi

"Kesinlikle muhteşem! Seks hakkındaki bölüm kahkahalarla gülmeme neden oldu. Bilimsel anlamda. Hamer’ın bunca konuyu bir araya getirip harmanlaması ve davranış genetiğinin ötesine geçip genlerle davranışlar arasındaki nörolojik mekanizmalara uzanması bende hayranlık uyandırdı. Asla küçümseyemem."

Eşcinsel geni de aldatmaca

Scientific Dergisi’nde çıkan bazı yorumlarda birçok bilim adamı Hamer’ın iddia ettiği gibi insan davranışlarının bazı genler tarafından yönlendirildiğini ispatlayacak delil olmadığını savundular. Ayrıca bazı yorumlarda da Hamer’ın daha önce de eşcinsellik geni bulduğunu öne sürdüğünü ancak bunun da daha sonra bir teoriden ileriye gidemediğini söylediler. Hamer 1993 tarihinde X kromozom bölgesinde erkeklerin eşcinsel olmasına neden olan bir genetik bağ bulunduğunu iddia etmişti.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2004 Pazartesi 07:28:06
Güncelleme :25 Ekim 2004 Pazartesi 08:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?