15
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Taşocağı için 150 yıllık ağaçları kestiler

Zonguldak'ta Erçek mağarasının bulunduğu yere taş ocağı açmak isteyenler tarafından 150 yıllık kestane ağaçlarının kesildiği iddiası çevrecilerin tepkisine neden oldu.

Çevre Koruma Derneği Zonguldak Şube Başkanı Meltem Çetinkaya, mağaralar bölgesinde bulunan ve taş ocağı yapımı düşünülen araziye giderek basın açıklaması yaptı. Arazide 150 yıllık ağaçların bulunarak kesildiğini ileri süren Çetinkaya, "Burada açılmak istenen taş ocağı başta Cevizli Sokak sakinleri ve Zonguldak halkı için ciddi tehlike arz etmektedir. Taşocağı açılmak istenilen bölgede ilimizin önemli mağaralarından bir tanesi olan Erçek Mağarası bulunmaktadır. Erçek Mağarası'nın özelliği sadece mağara olması değil bölgenin tüm yağmur sularının taşındığı önemli bir sistemdir. Bu sistemin bozulması halinde her aşırı yağışta yağmur suları mağara sistemi olmadığı için Gökgöl Deresi'nde taşmalar meydana getirecektir. Çevre halkının su temini yine bu bölgeden yapılmaktadır. Cevizli Sokak'ta bulunan evler tehlike altında kalacaktır. Burada yapılacak herhangi bir dinamit patlatılmasında sokak sakinleri ölüm tehlikesi ile karşılaşacaklar. Küresel ısınmayı ve çölleşmeyi yakından hisseden ülkemizde ağaçların kesilmesi doğal dengeyi daha da bozacaktır. Bölgede ayrıca ağaç katliamı yapılıyor. Aralarında 150 yıllık kestane ağaçlarının da bulunduğu ağaçlar katlediliyor. Bu çevre katliamına dur denilmesi gerekiyor. Durumu Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen'e ilettik. Kendisinin haberi olmadığını ve inceleme başlatacağını söyledi" dedi.

Türkiye Mağaracılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Engin Zaman ise açıklamasında taş ocağının açılışında patlatılacak dinamitlerin mağaraya zarar verebileceğini vurguladı. Zaman, "Gökgöl havzası ülkemizin önemli mağara bölgesidir. Beş mağara bulunan bu bölgeye verilecek zarar, ileride Gökgöl havzasının 'Mağara Turizm Merkezi' olma şansını kaybettirecektir. Zonguldak'a yağan yağmurun yüzde 50'si buradaki mağaralardan yeraltına iniyor. Yeraltına inemeyen sular derelerle Zonguldak'a akacak ve sel tehlikesine neden olacaktır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 21:07:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?