18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

TDK'dan popçulara Türkçe uyarısı

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Şükrü Haluk Akalın, ``öldürcen mi``, ``kırcan mı``, ``kescem`` gibi ifadelerin Türkçe`de bulunmadığını ve şarkı sözlerinde de kullanılmaması gerektiğine işaret etti. Akalın, sanatçıların şarkı sözlerini yazarken ve şarkıları seslendirirken, daha doğru Türkçe kullanarak gençlere örnek olmalarını istedi.

Şükrü Haluk Akalın, Türkiye`de geçmişte hafif batı müziğinin özgün dilleriyle söylendiğini, daha sonraki yıllarda bu şarkılara Türkçe söz yazıldığını ve Türkiye de hafif batı müziği tarzında özgün eserler verildiğini belirtti.

DUAYENLERE SAYGISIZLIK

Özellikle geçmişte Fecri Ebcioğulu, Barış Manço, Cem Karaca, Sezen Cumhur Önal, Ayten Alpman, Berkant, Erol Büyükburç gibi pek çok sanatçının güzel eserler verdiğine işaret eden Akalın, günümüzde yapılan bazı şarkıların dilde yozlaşmaya neden olduğunu, bu durumun ise hafif batı müziğini Türkiye`ye kazandıran duayenlere ``hakasızlık`` anlamına geldiğini belirtti. Akalın, kimi zaman Türkçe`nin söz dağarcığına ya da ses yapısına aykırı eserlerin seslendirildiğini ifade ederek, sanatçı Özcan Deniz`in seslendirdiği şarkı içinde geçen ``sen beni öldürcen mi``, Gülben Ergen`in ``ayağını yerden kescem senin`` ve Ayşe Hatun Önal`ın şarkısındaki ``kırcan mı belimi`` sözlerinin Türkçe`ye uygun olmadığını söyledi. Akalın, geçmişte yapılan şarkılarda Türkçe`nin doğru kullanılmasına özen gösterldiğine dikkat çekerek, ``Nerede o eski şarkılar`` dedi.

``GENÇLERE ÖRNEK OLUN``

Şükrü Haluk Akalın, müziğin toplumun büyük bir kesimine seslendiğini anımsatarak, sanatçıların şarkı sözlerini kaleme alırken ve şarkı seslendirirken, daha doğru Türkçe kullanmalarını ve gençlere örnek olmalarını istedi. Akalın, ``Gençler ve çocuklar sanatçıları taklit ediyor. Şarkılarda doğru bir Türkçe kullanılırsa yeni kuşaklar da o yönde yetişir`` dedi.

Günlük hayatta, konuşma dilinde rahatlık olması açısından kullanılan bazı sözcüklerin şarkılara yansımaması gerektiğinin altını çizen Akalan, ``Yabancı ülkelerde, özellikle de Türki Cumhuriyetlerde Türkçe şarkılar dinleniyor. Bu nedenele kullanılan dilin yozlaşmamış olmasına dikkat edilmeli`` dedi.

Akalın, şarkılarda yabancı kökenli sözcüklerin kullanılmasının da doğru olmayacağını savundu.
ANKA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2004 Çarşamba 14:02:10
Güncelleme :18 Ağustos 2004 Çarşamba 16:50:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?