19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

TDK’nın önerdiği alternatif sözlük

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) gazeteciler için hazırladığı ‘Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu', ‘öz Türkçe' tartışmalarını yeniden alevlendireceğe benziyor. Çünkü alternatif olarak sunulan yıldırıcı, burgaç, başbayan ve tüy top gibi kelimeler Radikal yazarı Hakkı Devrim'e göre çok komik ve gereksiz.



“Dün saat 15.30 sularında Atatürk Havalimanı’na inişe geçen ... hava yollarına ait yolcu uçağı bilinmeyen bir sebepten dolayı ‘burgaç’a girdi”, “Suriye ‘Başbayanı’ Esma Esad, Aşağı Çavundur köyünde gözleme yapan kadınlarla birlikte hamur açtı”, “Şırnak’ın Bestler Dereler bölgesinde yapılan operasyonda da güvenlik güçleriyle ‘yıldırıcılar’ arasında çıkan çatışmada...” Burgaç, başbayan, yıldırıcı... Nereden çıktı bu ilginç kelimeler der gibisiniz... Hepsi de Türk Dil Kurumu’nun (TDK) gazeteciler için hazırladığı ‘Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu’ kitapçığında yer alan alternatif kelimelerden bazıları. Yabancı kelimeler yerine Türkçelerini kullanma girişimleri aslında yeni değil. Yıllardır gündemde olan bu konu, zaman zaman tartışmalara da yol açtı. Bir grup dilci, karşı tarafı ‘Türkçeyi katletmekle’ suçlarken, muhalif grubun savunması ise gecikmedi: “Dilde kabul görmüş kelimeler artık yabancı olmaktan çıkmıştır...” Gazeteciler için hazırlanan kılavuzda iletişim araçlarında ve günlük yaşamda sıkça kullanılan yüzlerce yabancı kelimenin Türkçe karşılığı yer alıyor. Türk Dil Kurumu’nun hazırladığı bu yeni kılavuz, gazeteciler arasında görüş ayrılıklarına sebep oldu.



Kılavuzdaki kelimelerden bazıları

Afiş - ası

Ajanda - andaç

Aktivite - etkinlik

Aktüel - güncel

Amblem - belirtke

Ambulans - cankurtaran

Amortisman - yıpranma payı

Anarşi - kargaşa

Arşiv - belgelik

Atölye - işlik

Türbülans - burgaç

Badminton - tüy top

Baypas - köprüleme

Otizm - içe yönelik

İpotek - tutu

Fuel oil - yağ yakıt

Garanti - güvence

Depozito - güvence akçesi

Fitness - sağlıklı yaşam

Finanse - akçalanmış

Firs lady - başbayan

CD - yoğun disk

Terörist - yıldırıcı

İdealist - ülkücü



‘TDK’nın sözlüğü çok komik!’

Radikal Gazetesi yazarı Hakkı Devrim: Ben uzun yıllar gazete köşemde hep ‘dilde sadelik’ konusunu anlatmaya çalıştım. Daha önce de TDK değişik meslek gruplarına ait sözlük çalışmaları yapmıştı. Mesela sporda kullanılan terimlerin Türkçe karşılığını ifade eden bir çalışma hatırlıyorum. Ama sözlük başarılı sonuçlar vermedi. Gazeteciler için hazırlanan sözlüğün de aynı kadere mahkûm olacağına inanıyorum. Benim şahsî kanaatim, bu çalışmalar çok ‘komik’.

‘Çalışmaları destekliyorum’

Basın Konseyi Başkanı ve Hürriyet Gazetesi yazarı Oktay Ekşi: TDK’nın hazırladığı kılavuzda kullanılan yabancı kelimelerin Türkçe karşılığı ilk duyuşta garip karşılanabilir. Burada bir örnek vermek istiyorum. Yıllar önce ‘imkân’ kelimesinin yerine ilk defa ‘olanak’ kullanıldığında ben dâhil bütün gazeteci arkadaşlar bu durumu yadırgamıştı. Bu kılavuzun gazeteciler açısından kullanışlı olup olmadığına zaman karar verecektir. Ben, bu tür olumlu çalışmaların desteklenmesi taraftarıyım.

‘Bazıları tutar, bazıları tutmaz’

Sabah Gazetesi yazarı Mehmet Barlas: Türk Dil Kurumu, Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana yabancı kelimelerin yerine Türkçelerini üretmek için çaba sarf ediyor. Bu kelimelerin bazısı tutuyor, bazısı tutmuyor. Bugün müdafaa yerine savunma diyoruz. Yani savunma kelimesi dile uyum sağladı. Siz zaping yerine geçgeç derseniz bunun tutmayacağı kesindir. Yabancılarına alternatif olarak düşünülen Türkçe kelimeler üzerinde yoğun bir çalışma yapıldıktan sonra sunulmalı.

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 18:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?