22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Tebdil-i kıyafetle trafik denetimi

Bayram tatili süresince trafik kazalarını asgariye indirmek isteyen İçişleri Bakanlığı, bir dizi özel tedbir aldı. Polis ve jandarmada trafik hizmetlerinde görevli tüm personelin izni kaldırılırken tatil süresince her 40 kilometrede radar kontrolü yapılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün oluşturduğu tebdil-i kıyafetli ekipler tüm yurtta denetim yapacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, her bayram tatilinde ortalama 100 kişi trafik terörüne kurban gidiyor. Kazaların özellikle bayramın ilk ve son günü yaşandığına dikkat çeken polis kaynakları, sürücüleri trafik kurallarına riayet etmeleri konusunda uyarıyor. Sürücülerin bayram tatillerinde en çok 'şerit ve hız ihlali, araçların hızını kavşaklara gelirken azaltmamaları, arkadan çarpma ve kavşaklarda geçiş önceliği kurallarına uymama' gibi hatalar nedeniyle kaza yaptıklarını belirten emniyet yetkilisi, sürücülerden, dişleri silinmiş veya dişleri sertleşmiş lastik kullanmamalarını istedi.

Üç buçuk günlük tatil süresince can kaybını en aza indirmeyi planlayan Trafik Hizmetleri Başkanlığı, 'Kurallara uyun. Trafik canavarına kurban gitmeyin.' çağrısı yaptı. Tatil sebebiyle trafik hizmetlerinde görevli polis ve jandarma da izinleri kaldırdı. Video kamera radarlı ekip araçları, 24 saat esasına göre her 40 kilometrede bir hız kontrolü yapacak. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli bazı müdürler ile müfettişler de otobüs yolcusu veya kamyon şoförünün muavini gibi davranıp, ceza yazan trafik polislerini tebdil-i kıyafetle denetleyecek. Bu denetimlerde, bazı görevliler hakkında zaman zaman ortaya atılan rüşvet iddiaları ve vatandaşa iyi davranıp davranmadıklarına bakılacak. Bu amaçla 20'den fazla denetim ekibi oluşturuldu.

Geçen bayramda 97 kişi öldü

Son 5 yıldaki Ramazan Bayramı tatillerinde şehir içi ve şehirlerarası yollarda 380 trafik kazası meydana geldi. Kazalarda 519 vatandaş hayatını kaybederken 844 kişi de yaralandı. Geçen yıl Ramazan Bayramı'nda meydana gelen 71 trafik kazasında 97 kişi hayatını kaybederken, 212 kişi yaralandı. 2005 yılında 4 gün olan Ramazan Bayramı tatilinde 72 trafik kazasında 96 kişi öldü, 148 kişi yaralandı. 2004'te ise meydana gelen 68 kazada 89 kişi öldü, 136 kişi yaralanmıştı.

Tatile çıkanlara 'şekerli' uyarı

Muğla Trafik Bölge Müdürlüğü ekipleri, Ramazan Bayramı için tatile gelenleri, bayram şekeri ve trafik kurallarının yer aldığı broşür vererek karşıladı. Ekipler, sürücülere aşırı hız, emniyet kemeri ve hatalı sollama konusunda uyarılarda bulundu. Şube Müdürü Hayrullah Taştan, amaçlarının kuralları hatırlatmak olduğunu söyledi. Muğla, aa

Bayram yolunda kaza: 7 ölü

TEM otobanında bir minibüsün, sağ şeritte seyreden kamyona arkadan çarpması sonucu 7 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. TEM otobanında, Ankara'ya 78 kilometre mesafede Çeltikçi yakınlarında dün sabah saatlerinde meydana gelen trafik kazasında, sağ şeritte seyreden Mustafa Civelek'in kullandığı 06 KH 1344 plakalı kamyona, Abdullah Kanat yönetimindeki 34 AL 1549 plakalı minibüs arkadan çarptı. Kazada, hurda yığınına dönen minibüste bulunan Abdülcelil Kaya, Gurbet ve Coşkun Kanat, Ekrem ve Eda Yanen, Bedriye Emen olay yerinde, Aysen Kanat ise hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetti. 6 kişi de yaralandı. Ankara, aa

Ulaşımda bayram yoğunluğu

Ramazan Bayramı tatili şehir içi ve şehirlerarası yollarda trafik yoğunluğuna sebep oldu. Tatilini İstanbul dışında geçirmek isteyenler Atatürk Havalimanı'nda yoğunluğa sebep oldu. Havalimanına gelen yolcular nedeniyle, check-in ve pasaport bankolarında uzun kuyruklar oluştu. Yurtdışına tur düzenleyen birçok seyahat acentesi de terminal içerisinde stantlar açtı. Havayolu şirketleri artan yolcu talebini karşılamak üzere 10-15 Ekim tarihleri arasında yurtdışı ve yurtiçindeki bazı hatlara ek seferler düzenledi. Tatil sebebiyle yoğunluğun yaşandığı bir başka nokta ise Eskihisar Feribot İskelesi. Özel araçlarıyla İstanbul dışına çıkmak isteyen vatandaşlar iskele önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bayram tatilinin kısa olmasına karşın başka kentlere gitmek isteyenlerin çokluğu trenlerin dolmasını sağladı. TCDD Genel Müdürlüğü, talebi karşılamak için vagon ilavelerinin yanı sıra Ankara-İstanbul hattında ek tren seferi koydu. TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bayram sebebiyle trenlerdeki doluluk oranları bayram döneminde yüzde 100'e ulaştı. TCDD Genel Müdürlüğü'nün Ankara-İstanbul, Ankara-İzmir, İstanbul-Konya trenlerinde bayramın ilk günü için yer kalmadı.

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2007 Cuma 05:39:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?