17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Telefon abonelerinin hakları belirlendi

Telekomünikasyon Kurumu, telekomünikasyon hizmetlerinden yararlanan tüketicilerin haklarıyla işletmecilerin sorumluluklarını belirledi. Kurum, işletmecilerle tüketiciler arasında imzalanan abonelik sözleşmelerine ilişkin temel esasları da yeniden düzenledi.

Telekomünikasyon Kurumu`nun ``Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği`` Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, telekomünikasyon hizmetlerinden yararlanan tüketicilerin hakları ve çıkarlarının korunması amaçlanıyor.

TÜKETİCİLERİN HAKLARI

Telekomünikasyon hizmetlerinden yararlanan tüketicilerin benzer konumdaki tüketiciler arasında, ayrım gözetmeyen adil ücretlerle hizmet alma, telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerle abonelik sözleşmesi yapabilme, kişisel bilgilerinin kamuya açık rehberlerde yer alıp almamasını talep etme, rehber hizmetinden ücretli veya ücretsiz yararlanma ve abone rehberine ayırım gözetmeksizin kaydolma hakkı bulunuyor.

Telekomünikasyon hizmetinden yararlanacak tüketiciler, acil telefon numaraları hakkında bilgi alabilecek ve bu numaralara ücretsiz erişebilecekler. İşletmecinin teknik olanakları dahilinde ayrıntılı fatura ve bazı numaraların kendi telefonunlarından aranmasına sınırlandırma konulmasını isteyebilecekler. Telekomünikasyon hizmetinin kapsamı hakkında bilgi alabilecek, aldıkları hizmet için uygulanacak tarifeler ve tarife paketleri konusunda açık, detaylı ve güncel bilgilere erişebilecekler. Tarife ve tarife paketlerindeki değişiklikler yürürlüğe girmeden önce aboneler bilgilendirilecek. Arızaların giderilmesinde, sağlık, yangın, afet ve güvenlik gibi acil durum ve güvenlikle ilgili kurum ve kuruluşlar dışında, tüketiciler arasında ayırım gözetmeme temelinde bir uygulamayı talep edebilecek ve uluslararası standartlarla Kurumun belirleyeceği standartlara uygun kalitede hizmet alma hakkına sahip olacaklar.

İŞLETMECİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İşletmecilerin, telekomünikasyon hizmetlerine erişim ve bu hizmetlerin kullanımıyla ilgili olarak ``işletmecinin adı ve adresi, sunulacak hizmetler, hizmetin kapsamı, hizmete erişim ve hizmetin kullanımı konusunda genel hüküm ve şartlar, hizmet için uygulanacak tarifeler ve varsa tarife paketleri, işletmeciler tarafından varsa abonelere tazminat verme ve geri ödeme yapma koşulları, sunulan bakım/onarım hizmetlerinin çeşitleri, asgari sözleşme süresini de içerecek şekilde standart sözleşme koşulları ve uzlaşmazlık çözüm mekanizmaları gibi bilgileri talep olmaksızın tüm tüketicilere sunması ve bu bilgilere kolayca ulaşılabilmesini`` sağlaması gerekiyor.

Sabit ve mobil telefon hizmeti sunan işletmecilerin, arayan numaranın görünmesi ve tonlu arama yapma hizmetlerini sağlamak zorunluluğu bulunuyor. İşletmeci aramayı yapan abonesine basit bir yöntemle ve ücretsiz olarak her arama için arayan hattın kimliğinin açıklanmasını engelleme olanağı da tanıyacak.

KAMPANYA TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRİLECEK

İşletmecilerin, mal veya hizmetlerin sürümünü artırmak için yaptıkları özel koşullar içeren kampanyalar dahilinde taahhütlerinin tamamını yerine getirmek zorunluluğu bulunuyor. Promosyonlu kampanyalara katılmak isteyen aboneler, işletmeciler tarafından sözleşmenin kuruluşu öncesinde ayrıntılı olarak bilgilendirilecek. Kampanya koşullarını kabul eden aboneler, bu şartlara uymak zorunda olacak.

TARİFE DEĞİŞİKLİĞİNİ ÖNCEDEN BİLDİRECEK

İşletmecilerin, tarife ve fiyat değişikliklerini abonelerine, kısa mesaj, internet, basın, yayın organları veya postayla değişiklik yürürlüğe girmeden önce duyurması gerekiyor.

Sunulan telekomünikasyon hizmetinin çeşitli tarife paketlerini içermesi ve abonenin seçmiş olduğu tarife paketini belirlenen faturalandırma süresi içerisinde değiştirmek istemesi halinde, değişiklik en geç bir sonraki faturalandırma döneminde uygulamaya konulacak.

FATURA GÖNDERME ZORUNLULUĞU

İşletmecilerin, tüm abonelerine son ödeme tarihinden önce ulaşacak ve belirli bir ödeme süresini ihtiva edecek şekilde fatura göndermesi gerekiyor. İşletmeciler, teknik olanaklar dahilinde abonenin talebi üzerine ücretli veya ücretsiz ayrıntılı fatura da sağlayabilecek. Abonenin elektronik posta, kısa mesaj gibi yollarla ödemesi gereken tutardan haberdar edilmesi durumunda da işletmecilerin fatura gönderme yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacak.

Abonelere gönderilecek faturalarda, faturanın ait olduğu dönem ve kesim tarihi, uygulanan tarife, son ödeme tarihi, son ödeme tarihinde ödemenin yapılmaması halinde abonenin maruz kalacağı gecikme faizi oranları ve bir önceki dönemde geç ödenen faturaya uygulanmış gecikme faizi oranı ve miktarı yer alacak.

ABONELİK SÖZLEŞMELERİ

Yönetmelikle abonelik sözleşmelerinin şekli de belirlendi. Buna göre, abonelik sözleşmelerinin yazılı şekilde en az 12 puntoyla hazırlanması ve aboneye yükümlülük getiren konuların açık ve anlaşılabilir şekilde ve 12 punto siyah koyu harflerle belirtilmesi gerekiyor.

ABONEYİ MAĞDUR EDEN KAYITLAR GEÇERSİZ SAYILACAK

İşletmecinin aboneyle görüşmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde, dürüstlük kuralının gereklerine aykırı olarak ölçüsüz şekilde aboneyi mağdur eden kayıtlar geçersiz sayılacak. Sözleşmede yer alan şartların dürüstlük kuralının gereklerine aykırı olarak abone aleyhine ölçüsüz bir mağduriyete neden olup olmadığı konusunda tereddüde düşülmesi durumunda abone lehine olan anlam dikkate alınacak.

İşletmeciler yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda idari para cezasıyla karşılaşacaklar.

İşletmeciler, Yönetmeliğin yayımını müteakip 3 ay içerisinde abonelik sözleşmelerini bu yönetmeliğe uygun hale getirerek Telekomünikasyon Kurumu`na gönderecekler.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 13:58:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?