17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Tembel maymunlar işkolik oldu

Bu sabah kalktınız, ama işe gitmek içinizden gelmiyor. Ya işkolik olsaydınız?


Bilimadamları şimdi de işkolik olmanın genetik yöntemini bulduklarını söylüyor.

Maymunlar işe yaklaşımları açısından insanlara benziyor. En azından laboratuvarda yaşayan ve yiyecek ve suya ulaşmak için düğmelere basan maymunlar için durum böyle.

Ödüle kavuşmak için düğmeye çok basmaları gerekiyorsa, pek de heveslenmiyor, ancak ödül alma zamanı yaklaşınca, bu eyleme ilgilerini yoğunlaştırıyorlar.

Washington yakınlarındaki Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü’nün Dr Barry Richmond liderliğindeki ekip, şimdi, çalışma ahlâkını kayda değer biçimde geliştiren bir gen tedavisi bulduklarını söylüyorlar.

"Normal maymunlar ve normal insanlar işi ağırdan almaya eğilimlidir. Yani bir işi yapmaya çok zamanları olunca fazla verimli çalışamaz, ödül zamanı yaklaşırsa çok daha sıkı ve iyi çalışmaya başlarlar" diyor Dr Richmond.

Oysa tedaviye tabi tutulan maymunlar işi ağırdan almıyor, aksatmıyor. Tedavide anti-duyu DNA’sı denilen ve üşengeçlikle bağlantılandırılan bir genin işlemesini önleyen bir gen parçası kullanılıyor.

Ancak 10 hafta kadar sonra tedavinin etkisi geçiyor. Maymunlar yeniden her zamanki kayıtsız ve hevessiz tavırlarına dönüyor.

Dr Richmond bu düşünceye dayanan tedavilerin bir gün depresyon gibi sorunlar yaşayan insanlara fayda getireceğini düşünüyor çünkü depresyonda da motivasyon kaybı söz konusu.

Ancak bu gibi tedavilerin bir gün patronlarımızın eline geçmesini ister miyiz, o başka bir mesele.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2004 Perşembe 15:27:49
Güncelleme :12 Ağustos 2004 Perşembe 15:34:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?