30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Termik Santral çevreyi tehdit ediyor

Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nde döküm sahası olmadığı için küller çevre köy ve beldelerin üzerine adeta yağmur gibi yağıyor.

12 Şubat 2006 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle açılan ve yaklaşık 1 milyar 600 milyon dolara mal olan Afşin-Elbistan B Termik Santrali, ürettiği elektrikten çok çevreye verdiği zararla gündeme geliyor.

Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 6'sını karşılayan, baca gazı arıtma sistemiyle 'çevreci santral' diye lanse edilen B Termik Santrali, kül döküm sahası olmaması nedeniyle çevreye zarar veriyor. Üretime geçtiği günden bu yana yakılan kömürlerin külleri boş alana döküldüğü için Afşin-Elbistan B Termik Santrali, aradan geçen zaman zarfından çevresinde adeta bir kül dağı oluşturdu. Milyonlarca ton kül, çıkan rüzgarla birlikte çevre köy ve kasabaların üzerine adeta yağmur gibi yağıyor ve ekili arazilerin üzeri külle kaplanıyor.

Dün öğle saatlerinde çıkan şiddetli rüzgar nedeniyle tesis adeta küllere boğuldu. Küllerden en fazla etkilenen yerleşim alanlarından biri olan Karagöz köyünün muhtarı Mustafa Görür, B Termik Santrali'ne 'çevreci santral' denilmesine bir anlam veremediğini belirterek, "20 yıldır A Termik Santrali'nden zarar görüyorduk. A'nın vermiş olduğu zarar yetmemiş gibi şimdi de B Termik'in küllerini yutuyoruz. Rüzgarla birlikte tozan küllerde boğuluyoruz ve ekili tarlalarımızın üzerleri küllerle kaplanıyor" dedi.

Kül döküm sahası olmamasından dolayı küllerin mecburen santralın yanındaki boş alana döküldüğünü belirten B Termik Santrali İşletme Müdürü Galip Gülbahar, "3 ünitemiz faaliyette ve günlük 13-14 bin ton kül atılıyor. Şu anda 12 milyon ton kül var ve çıkan rüzgarla birlikte çevreye dağılıyor. Külün tozmaması için çözüm olarak üzerini kimyasal köpükle kaplamaya karar verdik ve şu anda bin dönümlük bir alanda bulunan küllerin üzeri köpükle kapalı ve rüzgarda o bölgelerde tozma olmuyor" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 15:17:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?