16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Termik santrale tepki çığ gibi büyüyor

Samsun'da kurulması planlanan termik santrallere tepki gösteren köylüler pazarda ürünlerini sokağa attı, yoğurt ve sütlerini döktü, ev ve işyerlerine siyah bayrak astı.

Enerji ihtiyacının karşılanması için yapılması düşünülen çok sayıda termik santrallerin adresi olarak Samsun Tekkeköy ilçesinin gösterilmesinin ardından vatandaşların tepkisi giderek büyüyor. Geçen günlerde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, kamu görevlileriyle tartışan köylüler, bugün haftalık pazarda protestolarını sürdürdü.

İlçelerinde bulunan mobil santral nedeniyle ziraat ürünlerinin zarar gördüğünü, hayvanların öldüğünü, sağlıklarının bozulduğunu, artık kimsenin hayvan ile ziraat ürünlerini almadığını gerekçe gösteren köylüler, yeni kurulması planlanan termik santrallerin de doğa ve insan hayatını büyük ölçüde etkileyeceğini öne sürerek, pazarda ürünlerini sokağa attılar, yoğurt ve sütlerini yere döktüler.

Pazarda günlük satış yapamayan diğer pazarcılarda arkadaşlarının eylemine destek verdi. Artık ilçelerinde üretilen hiçbir ürünün satın almadığından yakınan köylüler, termik santral istemediklerini vurguladılar. Bu arada, ilçe genelinde tepkiler ise sürüyor. Vatandaşlar ev ve iş yerlerine siyah bayrak asmaya başladı. 'Termik santrale hayır' kampanyası kapsamında siyah bayrak asılmaya başlayan ilçede, yeni eylem hazırlıkları sürüyor.

Ziraat ürünlerini pazarda yere atan Mümin Özdemir, artık ürünlerini satamaz olduğunu, ilçelerin de üretilen ürünleri kimsenin almadığına dikkat çekti. Mobil santral nedeniyle büyük zararlarının olduğunu iddia eden üretici Hikmet Şentürk, ürünlerin kanserojen madde taşıdığını, artık üretimin bitme noktasına geldiği, yeni kurulacak termik santrallerle birlikte ziraat ve hayvancılığın tamamen biteceğini kaydetti. Arı üretiminin yüzde 50 azaldığını belirten arı üreticisi Nazım Şengül, bal arılarının yarısının öldüğünü, az olan ürünlerin kalitesinin düştüğünü ileri sürdü.

Sütlerini yere döken Ahmet Unutma, "İlçemizde beslenen hayvanların süt ürünlerini kimse almıyor. Hayvanlarımız zehir bulutlarından etkilenen otlardan yiyor. Zaten bitme noktasına geldik. Yeni santrallerin kurulması sağlımızı ve geçimimizi tehdit ediyor. Kimsenin kabul etmediği santralleri buraya getiriyorlar" dedi.

Hayvan üreticisi Saniye Tekir, hayvanlarının ölmeye başladığına dikkat çekerek, kesinlikle halk olarak santral istemediklerini kaydetti. 19 Mayıs Mahallesi Muhtarı Kamil Çilingir, kurulacak termik santrallerin içme suyu havzasına 5 kilometre olduğunu, zehir bulutlarının şehrin içme suyunu da etkileyeceğine dikkat çekti. Kaymakamlığa dilekçe veren köylüler, santraller hakkında yeniden bilgilendirme toplantısının düzenlenmesini talep etti.

Samsun'da yapılması planlanan termik santraller için şuan 5 firmanın müracaat ettiği, 2 firmanın Çevre ve Orman Bakanlığı'na müracaat ederek ÇED Raporu aldığı öğrenildi. 

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 18:07:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?