22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Terör onların yaşamını da vurdu

Bölücü örgüt PKK terörü, adı operasyonlarla anılan Cudi ve Gabar Dağı'nda yıllardır süren yaşamları da vurdu.

Cudi ve Gabar Dağı'nın kesiştiği Kasrık Boğazı'ndaki restoranlar, medyada çıkan haberlerden dolayı kapanmanın eşiğine geldi.

Askeri operasyonların yoğunlaştığı Cudi ve Gabar Dağları'nın kesiştiği noktadaki alabalık restoranları bölgenin son zamanlarda operasyonlarla gündeme gelmesi nedeniyle zor günler yaşıyor. İki dağın arasında güzel manzarasıyla dikkat çeken restoranlarda artık gündüz saatlerinde bile müşteri bulmak zorlaştı.

Birkaç ay öncesine kadar müşteri olması nedeniyle 24 saat hizmet verdiklerini ifade eden Kasrik Boğazı Alabalık Restoranı sahibi Abdullah Kültür, medyada bölgenin savaş alanı gibi gösterilmesi nedeniyle artık insanların bölgeye gelmekten çekindiğini söyledi.

Medyada yer alan abartılı haberlerin kendi hayatlarını olumsuz etkilediğini belirten Kültür, "Eskiden 24 saat devamlı müşteri olan restoranımızda artık günde 2 saat bile çalışamıyoruz. Kaç yıldır çok rahattık işlerimiz iyiydi. Ancak son zamanlarda medyadaki abartılı haberler nedeniyle kimse buraya gelmiyor. Ben 20 işçi çalıştırıyorum ekmek paramızı bile kazanamıyoruz. Burada yıllardır hiçbir çatışma görmedik duymadık. Çatışmalar dağların arkalarında oluyor, biz de İstanbul'da oturan bir vatandaş gibi televizyondan izliyoruz. Ama medyada çatışmaların merkezi gibi gösterilmemiz nedeniyle insanlar değil balık yemeye gelmeye, Kasrik'ten bile geçmek istemiyor" şeklinde konuştu.

TERÖR KORKUSU YOLA DÖKTÜ

Öte yandan, bölgede operasyonlar devam ederken Şırnak'ın çevre illerinden hayvan sürülerini otlatmak için Cudi dağındaki yaylara çıkan göçerler köylerine dönmek için yollara çıktı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, kışın sıcak ovalara yazın ise serin hayvanlar için besinin bol olduğu yaylara zorunlu göç eden binlerce göçer, bu yıl hayvanlarını operasyonların gölgesinde otlattı. Yaz aylarında hayvan sürülerini otlatmak için Şırnak'ın Cudi Dağı'ndaki yaylalara çıkartan göçerler, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte köylerine dönmek için yollara çıktı. Yaşamlarını hayvancılıkla geçiren göçerler, sürülerini otlatmak için aylarca çadırlarda zor koşullarda yaşamak zorunda kalıyor.

Terör örgütüne karşı düzenlenen askeri operasyonların arttığı Cudi Dağı'ndan inen göçerler, bölgedeki askeri sevkiyat nedeniyle bir haftadır, Cizre yakınlarında Cudi ve Gabar dağları arasında bekliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 19:10:36
Güncelleme :9 Kasım 2007 Cuma 20:06:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?