22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

TIR'daki korku

"Korku ile Kaplı Tır" Türkiye'de...

Bir şizofreni hastasının günlük hayatından kesitler yaşatan "Korku ile Kaplı Tır", Türkiye'ye geldi.


Tırın tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Johnson&Johnson Grubunun şizofreni, depresyon ve alzheimer gibi alanlarda Ar-Ge, pazarlama ve satış faaliyetlerini gerçekleştiren Janssen-Cilag şirketinin Türkiye Medikal Direktörü Çiğdem Dönmez, şirketleri tarafından 2001 yılında geliştirilen TIR'ın "gör-hisset-paylaş" projesi kapsamında Türkiye'ye getirildiğini söyledi.

Tırın, Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu desteğiyle 3 gün boyunca Dolmabahçe'de halka açık olacağını kaydeden Dönmez, psikiyatri dünyasının liderlerinin danışmanlığında geliştirilen ve mobil bir simülatör olan tırda Türkçe dahil 7 dilde bir şizofreni hastasının günlük hayatından 5 dakikalık bir kesit yayınlandığını anlattı. Dönmez, şöyle konuştu:

"Tırın içinde tek kişilik 2 tane kabin bulunuyor. Korku ile kaplı simülatör, ziyaretçilerin bir şizofreni hastasının evinden kalabalık caddede fırına kadar yaptığı yolculuğun nasıl zorlu ve ürkütücü bir hal alabildiğini, hastaların gözlerinden görmesini sağlıyor. Simülatörde ses, video ve titreşimlerden oluşan bir kombinasyonla yolculuk boyunca yaşanan işitsel ve görsel halüsinasyonların etkisi canlandırılıyor."

Tır, İstanbul'un ardından, Kocaeli, Bursa, Manisa, İzmir, Denizli, Antalya ve Ankara'yı da ziyaret edecek.

aa
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 13:22:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?