16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Trabzon'a Sicilya benzetmesi

Rahip Santoro cinayetinden sonra Hrant Dink’in katil zanlısının da Trabzonlu olmasıyla gündeme taşınan “Neden Trabzon?” sorusunu AKŞAM’a yorumlayan Gazeteci-Yazar Nihat Genç, kent için “Türkiye’nin Sicilyası” benzetmesini yaptı

Kendisi de Trabzonlu olan Genç, kentin 2 bin 500 yıl önce “On Binlerin Dönüşü”yle başlayan, Fatih’le devam eden, milli mücadeleyle perçinlenen tarihine vurgu yaparak Trabzon’un şöhretli bir şehir olduğunu anlattı. “Trabzonlular, tüm coğrafyalar içerisinde en fazla kendini beğenmiş ve aşırı şekilde kendine güvenen insanlardan oluşur” diyen Nihat Genç, hem Osmanlı hem de Cumhuriyet tarihinde milli bir kale olan Trabzon’u “Türkiye’nin Sicilyası”na benzetti. İşte Nihat Genç’in sorularımıza verdiği cevaplar:

Hrant Dink cinayetini Trabzonlu bir gencin gerçekleştirdiğini duyunca ilk tepkiniz ne oldu?

Eyvah, dedim. Yine Trabzon’a çullanacaklar. Medya dönüp dolaşıp bizim vatanseverliğimizi afişe etmeye, hedef göstermeye çalışacak. Trabzon’da doğup büyüyen insanlar, ya büyük bir sinema yapacak ya da mafyanın başı olacak. Biz buna delidoluluk diyoruz. Dünyayı değiştirmek, dünyayı fethetme, diyoruz. Ancak günümüzden konuşacak olursak, 12 Eylül öncesi anarşi döneminde, Türkiye ve Avrupa çapındaki ünlenmiş sağcı mafyalar, lider tetikçi ve kabadayı kadrolarını bu şehirden seçmiştir. Bunun yoksullukla, ekonomiyle alakası yoktur. Çünkü çok zengin ailelerin çocukları dahi bu mafyada kabadayılığa soyunmuştur.

İSTANBUL’UN VAROŞU

Eğer bir tetikçi aranıyorsa, bunun için en uygun yer olarak Trabzon gösterilebilir mi?

Doğru, olabilir. Trabzon, Samsun’dan başlayıp Sarp Sınır Kapısı’nda biten bir yerin adıdır. Ancak Trabzon Anadolu’nun uzağında bir yer değildir. Trabzon’u İstanbul’un bir ilçesi gibi düşünmek zorundayız. Çünkü Trabzon’da yaşayan herkesin ya anne-babasının ya da yakın akrabalarından birinin İstanbul’da mutlaka bir evi vardır. Trabzon bir nevi İstanbul’un varoşu gibidir. Trabzon’da doğup büyüyen herkes 17-18’ini bitirdi mi, büyük şehire göçmek zorundadır. Başka bir arzusu yoktur. Trabzon’a geri dönme oranı yüzde sıfıra yakındır. Ergenlik sonrası Trabzon’da kalan çocuklar Karadenizli özelliklerini yitirmiş, yani dişleri, pençeleri ve kabadayılığı törpülenmiş çocuklardır.

DEVLET BU ŞEHİRE AĞIRLIĞINI KOYDU

AKŞAM: Trabzon’daki rahip cinayetinden sonra yeterli önlem alınıp alınmadığı konusunda neler söylersiniz?

N. GENÇ: Devlet, rahip cinayetinden sonra Trabzon’a el koydu. Çok ciddi bir emniyet müdürü ve başsavcı ile Trabzon tarihinde görülmemiş güzellikte bir asayiş sağlandı. Sanırım devlet, rahip cinayetinden sonra kentin mahalle altyapılarıyla yakından ilgilenmeye başladı. Tutanaklara baktığınızda son 5 ay içinde birçok mafyamsı yapıların tespit edilip içeri atıldıklarını göreceksiniz.

Trabzon’da da protesto var

TRABZON’da çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup, yaptıkları basın açıklamasıyla gazeteci Dink’in öldürülmesini protesto etti. Grup, daha sonra geçen yıl öldürülen Rahip Andrea Santoro’nun görev yaptığı Santa Maria Kilisesi’ne karanfil bıraktı. Grup adına basın açıklaması yapan Trabzon Barosu Başkan Vekili Selçuk Özderya, cinayette Trabzonlu bir gencin kullanılması sebebiyle genelleme yapılarak Trabzon’un karalanmasının yanlış olduğunu savundu.










akşam
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2007 Çarşamba 14:03:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?