28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Tümgeneral'e 'ölüme sebebiyet'ten hapis istemi

Kırklareli’nde, Ahmet Fenkli adlı erin 2001 yılında dayak sonucu beyin kanamasından ölümüne neden oldukları iddiasıyla, dönemin Tugay Komutanı Tümgeneral Emin Ünal’ın da aralarında bulunduğu 5 kişinin yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında, Askeri Savcı Volkan Şahin, esas hakkında mütalaasını yaptı.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, davaya müdahil olan Ahmet Fenkli’nin ağabeyleri Mehmet ve Fatih Fenkli ile sanık avukatları katıldı. Duruşmada, müdahil Mehmet ve Fatih Fenkli’den esas hakkındaki talepleri soruldu. Mehmet ve Fatih Fenkli, sanıkların, iddianamedeki eylem ve nedenlerden dolayı cezalandırılmasını istediler.
Duruşmada daha sonra, Askeri Savcı Volkan Şahin, esas hakkındaki mütalaasını yaptı.

"OTOPSİ ZAMANINDA YAPILMAMIŞ"

Şahin, duruşmada dinlenilen tanık beyanlarından, Fenkli ile 3-4 askerin, 2001 yılının Haziran ayı başında sahte telefon kartı kullandığının belirlenmesi üzerine Fenkli’nin üstlerince dövüldüğünü ve 4 Temmuz 2001’de fenalaşarak hastaneye kaldırıldığının belirlendiğini söyledi.

Fenkli’nin, beyin kanaması sonucu hayatını kaybettiğinin söylendiğini hatırlatan Şahin, Fenkli’nin cenazesine zamanında otopsi yapılmadığını, ancak teşhisi koyan bir doktor binbaşının ölümün "akut kanamadan" meydana geldiğini söylediğini aktardı.

Şahin, esas hakkındaki mütalaasında Bölük Komutanı Yüzbaşı İsmet Yetkin’in Fenkli’yi sahte kart kullandığı gerekçesiyle dövdüğünün tanık beyanlarından anlaşıldığını belirtti. Savcı Şahin, somut etken ve başka bir neden bulunmadığından Yetkin’in, müessir fiil nedeniyle Fenkli’nin ölümüne sebebiyet verdiğini ileri sürdü.

Dönemin Tugay Komutanı Tümgeneral Emin Ünal’ın da aynı nedenle Fenkli’yi tokatladığının tanık beyanlarından anlaşıldığını savunan Şahin, Kurmay Albay Recai Elmaz’ın da daha sonra aynı nedenle koğuşların önünde Fenkli’yi "bacaklarına tekme atarak" dövdüğünü ileri sürdü.
Uzman Çavuş İlhan Önal’ın da ölümünden önce Fenkli’ye karşı müessir fiilde bulunarak suç işlediği iddia edilen mütalaada, diğer sanık Merkez Komutanı Yüzbaşı Nahit Balcı’nın somut bir fiilinin bulunmadığı belirtildi.

"MÜESSİR FİİL VE ASTININ ÖLÜMÜNE SEBEBİYET"

Mütalaada, İsmet Yetkin’in ayrıca, astlarına, "sanık sıfatı vererek soruşturma yapmak ve tanıklık yapıp yapmama konusunda baskı kurmak amacıyla bölük komutanı olarak adli görevini suiistimal ettiği, zaman içinde bu eyleminin görevi kötüye kullanmayı oluşturduğu" iddia edildi.

Savcı Volkan Şahin, bu nedenlerle İsmet Yetkin’in Ahmet Fenkli’ye karşı müessir fiil ve astının ölümüne sebebiyet vererek ve müteselsilen memuriyet görevini suiistimal suçlarından eylemine uyan, Askeri Ceza Kanunu’nun (ACK) "müessir fiillerle ölüme sebep olan failin 10 seneden az olmamak üzere ağır hapis cezasına mahkum olacağı"na ilişkin 118/4 maddesi ile "görevini kötüye kullanan memurun derecesine göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapsolunacağına" ilişkin 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 240. maddesi ve "kanunun aynı hükmünün bir kaç defa ihlal edilmesinden dolayı cezanın altıda birden yarıya kadar artırılacağına" ilişkin 80. maddesi gereğince cezalandırılmasını istedi. Böylece mütalaada Yetkin için 14.5 yıl hapis cezası istenmiş oldu.

TÜMGENERAL İÇİN 2 YIL İSTENDİ

Mütalaada, Emin Ünal, Recai Elmaz ve İlhan Önal hakkında ise "işledikleri anlaşılan asla müessir fiil suçundan eylemlerine uyan" ACK’nın "madununu kasten itip kakan, döven 2 seneye kadar hapsolunur" hükmünü içeren 117/1. maddesi uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmaları istendi.

Savcı Şahin, dönemin Merkez Komutanı emekli Yüzbaşı Nahit Balcı’nın ise unsurları itibariyle müspet suçunun oluşmadığını ve beraatını talep etti. Savcının esas hakkındaki mütalaasının ardından söz verilen sanık avukatları, mütalaaya katılmadıklarını belirterek, esas hakkındaki savunmalarını yapmak üzere süre istediler.

Duruşma, sanıkların esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için 16 Mayıs’a bırakıldı.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 18:24:17
Güncelleme :21 Nisan 2006 Cuma 18:33:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?