16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Türk dağcıdan anlamlı tırmanış

Küresel ısınma ve çevre sorunlarına dikkati çekmek amacıyla 7 kıtada 7 tırmanış gerçekleştirmeyi planlayan amatör dağcı Özlem Açıkyürek, projenin ilk ayağı olan Kilimanjaro tırmanışı için yola çıktı.

Kenya Havayolları uçağıyla Nairobi’ye hareket eden ve daha sonra Kilimanjaro’ya tırmanmak üzere Tanzanya’ya geçecek olan Açıkyürek, Atatürk Havalimanında yaptığı açıklamada, 5 bin 895 metre yüksekliğindeki Kilimanjaro’ya tırmanış ve inişin 5 gün süreceğini söyledi.

“7 Kıta 7 Sorun” projesi kapsamında, 7 kıtada 7 değişik zirveye tırmanacağını ifade eden Açıkyürek, amacının, küresel ısınma ve bunun getirdiği sorunlara dikkati çekmek olduğunu kaydetti. Küresel ısınmanın getirmiş olduğu sorunların özellikle dağlarda görüldüğünü anlatan Açıkyürek, 15 yıl sonra Kilimanjaro dağlarındaki buzulların eriyerek ortadan kalkacağını söyledi. 

Küresel ısınmaya karşı durumun ne kadar ciddi olduğu konusunda bir mesaj vermek istediğini anlatan Açıkyürek, “Oradaki halkların ve oradaki doğa örtüsü ve canlıların ne kadar etkilendiğini farklı bir bakış açısıyla herkese göstermek istiyorum. Benim böyle bir misyonum var” dedi. Biyolog olduğunu ve 16 yıldır dağcılık sporuyla ilgilendiğini belirten Açıkyürek, Afrika’dan sonra diğer kıtalarda da küresel ısınmanın neden olduğu sorunlara dikkati çekmek ve insanların bilinçlenmesi için tırmanışlar yapacağını kaydetti. 

Geçtiğimiz günlerde Niğde Aladağlar’da Demirkazık zirvesine tırmanış sırasında 2 dağcının hayatını kaybettiğinin hatırlatılması üzerine de Açıkyürek, şunları söyledi: Çok üzücü tabii ki... Dağcılık çok riskli ve tehlikeli bir spor. Bu spora başlayan herkese öncelikle bu anlatılır ve öğretilir. Oraya giderken bizim amacımız, hayatı doya doya yaşamak, kendimizi, doğayı tanımak. Maksimum ölçüde dikkat ediyoruz. Ama bu tarz talihsiz kazalar başımıza gelebiliyor. Bu da işin farklı bir penceresi.

Özlem Açıkyürek’e Kilimanjaro Dağı’na tırmanışta Türkiye’den 12 kişilik dağcılık ekibi eşlik edecek.





AA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2007 Pazar 10:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?