27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Türk koca tazminat istedi

Türk koca Hollandalı karısından ‘ütü yapmıyor’ diye tazminat istedi

Gurbetçi Türk, boşanmak üzere olduğu 17 yıllık karısından, “Ütü yapmadı, yemek pişirmedi, evi temizlemedi, akrabalarıma iyi davranmadı” diyerek 160 bin TL tazminat talep etti

Hollanda’da bir gurbetçi ile eşi arasındaki boşanma davası, basının da araya girmesi ile “medeniyetler çatışmasına” dönüştü. 17 yıl önce Maastricht kentinde tanışan Anita Torpmann ile ismi açıklanmayan Türk erkek severek evlendiler. De Telegraaf gazetesine göre, uzun süre mutlulukla devam eden evlilik 2007’de bitme noktasına geldi. Türk koca, Ankara’ya kesin dönüş yaptı. 42 yaşındaki kadın da bir yıl sonra Maastricht’deki mahkemeye boşanma davası açtı. Davanın sonuçlanmasını bekleyen Torpmann, Ankara’dan gelen bir haberle şaşkına döndü. Türk kocası, Ankara’da bir mahkemede karşı bir dava açmış ve kadının evliliği süresince eşlik görevlerini yerine getirmediğini öne sürmüştü. Bu nedenle kendisinden 160 bin TL maddi ve manevi tazminat istiyordu.

Psikolojisi bozulmuş

Gurbetçi, mahkemeye, Torpmann’ın gömleklerini hiç ütülemediğini, arkadaşlarına soğuk davrandığını, evi hiç temizlemediğini, seyahate çıkarken bavulunu toplamadığını, evde yemek pişirmediğini öne sürüyor ve tüm bunların kendisini psikolojik olarak yıprattığını söylüyordu. Hollandalı kadın, 7 Nisan’da Ankara’daki duruşmaya çağrılıyordu. Olay De Telegraaf gazetesinde haber olunca, ülkedeki büyük bir yankı buldu. Gazeteye konuşan Torpmann, “Kocam, kendisini hiçbir kötü alışkanlığı bulunmayan bir aile babası olarak tanıtmış. Bunu nasıl yapar? Eğer haklı bulunursa, tazminat mı ödeyeceğim” dedi.

‘Bağlayıcı değil’

Tüm Hollandalı kadınlara çağrı yapan Torpmann, “Yabancı bir erkekle evlenirseniz, karşınıza ne çıkacağını bilmezsiniz. Dikkatli olun” diye konuştu. Maastricht Üniversitesi Hukuk Profesörü Susan Rutten, “Hukuk kararları toplumların geleneklerine ve sosyal yapılarına göre alınır. Hollanda mahkemeleri, kocasının gömleğini ütülememeyi resmi bir şikayet olarak kabul etmez. Yani Türk mahkemesinde alınan kararlar Hollanda’da bağlayıcı olmaz” diye konuştu.
 

Vatan
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 08:28:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?