22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Türk-Rum âşkına İngiliz vizesi

Bu haberin altında yatan bir âşk... Biri Güney Kıbrıslı biri Türkiyeli Türk olan iki insanın evlilik hikayesidir...  Bu haber biraz diplomasi, biraz da siyaset  koksa  ada aslında yeşil hatlarla ikiye ayrılmış Kıbrıs'tan gelmiş bir Rum'un, bir Türk'le evliliğinin insanca hikayesidir...

İstanbul'da İngiliz Konsolosluğu Rum kesiminin temsilciliğine soyundu' 

Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Politis gazetesi, İstanbul'daki İngiliz Konsolosluğunun, Güney Kıbrıs'ın temsilciliğine soyunduğunu yazdı.
Gazete, ''İstanbul'da Konsolosluk - 'Kıbrıs'ı İngiltere Temsil Ediyor'' başlıklarıyla yayınladığı haberde, İngiliz Konsolosluğunun, İstanbul'da bir Türk vatandaşıyla evlenmek isteyen Rum kadına gerekli belgeyi verdiğini duyurdu. 

Haberde, ''İstanbul'da yaşayan Kıbrıslılar (Rumlar), 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye'de tanınmamasına rağmen konsolosluk tarafından temsil edilmeye sahiptirler'' ifadesine yer verildi. 

Habere göre, İstanbul'daki İngiliz Konsolosluğu, yaptığı araştırmadan sonra, AB üyesi olarak Güney Kıbrıs vatandaşlarını temsil edebilecek konumda olduğunu teyit etti ve bu yöndeki ilk icraatını da dün yaptı. 

İngiliz Konsolosluğu, Türkiye'de yaşayan ve bir Türk vatandaşıyla evlenmek isteyen Rum kadına, evlilik belgesi verme prosedürünü başlattı.

OLAYIN GELİŞİMİ 

Konunun hikayesinin çok ilgi çekici olduğunu belirten gazete, olayı şöyle aktardı: 

''İstanbul'daki Kıbrıslı (Rum bayan) üniversite öğrencisi ve bir Türk vatandaşıyla evleniyor. 'Kıbrıs'tan (Kıbrıs Rum kesiminden) bekarlık belgesini aldı ve nikah tarihinin belirlenmesi için yetkili Türk makamına başvurdu. Ancak kurallara göre, söz konusu belgenin, kendisini (Rum bayanı) temsil eden konsolosluğun mührünü taşıması gerekiyordu. Kıbrıslı üniversite öğrencisi, 'İstanbul'da Kıbrıs konsolosluğu yok ki' deyince, Türk yetkililer kendisine yardımcı olamadılar. Bürokrasi gerektiriyordu! Kendisine; belgesini imzalatacak başka bir konsolosluk bulması veya evlenmek için ülkesine dönmesi tavsiye edildi. 

Fransa'ya gitmeyi düşündüler, ancak orada da engeller vardı; çünkü evlenmelerine izin verilmesi için bir ay Fransa'da kalmaları gerekiyordu. İstanbul'daki Yunan Konsolosluğundan yardım istemeyi düşündüler. Ama orada da yanıt olumsuzdu. Yunan Konsolosluğu, 'Kıbrıs Cumhuriyeti' vatandaşlarını temsil edemezdi. Birileri kendilerine İngiliz Konsolosluğuna gitmelerini tavsiye etti. İngiliz Konsolosluk makamları, Atina'daki 'Kıbrıs Büyükelçiliği' (Rum büyükelçiliği) ile temasa geçti. 

İstanbul'daki İngiliz Konsolosluğundan kaynaklara göre, bir 'Kıbrıs Cumhuriyeti' vatandaşı tarafından, ilk kez, ülkede başka bir makam olmadığı için İngiliz Konsolosluğundan belge talep ediliyordu. Konsolosluk talebe ilgi gösterdi, gerekli araştırmayı yaptı ve olumlu yanıt verdi. Aynı kaynak, gazetemize, Konsolosluk makamlarının, ister İstanbul'da ikamet ediyor olsunlar ister turist olsunlar, Kıbrıs vatandaşlarına her an hizmet vermeye hazır olduğunu söyledi.'' Gazete, bu dönemde, Türkiye'de ikamet eden Kıbrıslı Rumların sayısının çok az olduğuna, bunların özellikle Türkçe öğrenen veya master eğitimi gören üniversite öğrencileri olduğunu belirtti.
aa
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 17:52:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?