22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Türk Yakup nasıl Arap Ali oldu?

S.Arabistan’da yaşayan Cevat çiftinin bebeği doğumda karıştı.

4 yıl Türk geleneklerine göre Yakup bebeği büyüttü. Ancak DNA testiyle gerçek çocuklarının Suudi aileye verilen Ali olduğunu öğrendi. Türk aile, Ali’yi geri isterken Yakup, “Türkiye’ye ne zaman döneceğiz” diye soruyor...

Suudi Arabistan’da çalışan Yusuf Cevat ve eşi, uzun yıllar hayallerini kurdukları bebeğe 4 yıl önce sahip oldu. Nejran kentinde bebekleri dünyaya geldikten sonra bir süre daha bu ülkede yaşayan Cevat ailesi, daha sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Bebekleri Yakup’u sevinçle ailelerine gösteren çift, her defasında aynı cümle ile karşılaşıyordu: “Bu çocuk size hiç benzemiyor.” Ailesinin de ısrarıyla Yusuf Cevat ve eşi, DNA testi yaptırdı. Sonuç ise şok ediciydi. Bebeğin DNA’sı ne annesi ne de babasıyla uyuşuyordu. 37 yaşındaki Türk baba, “Yakup’u zaten ilk gördüğümde içimden bir ses benim çocuğum olmadığını söyledi. Doktorlara birkaç kez sordum ama beni başlarından savdılar. İçlerinden biri bana ‘Allahtan kork’ bile dedi” diye konuştu. Çift, gerçek oğullarını bulmak için Nejran’a geri döndü.

S. Arabistan Sağlık Bakanlığı’na başvurdular ve yardım istediler. Hemen bir ekip kuruldu ve konuyla ilgili soruşturma açıldı. Hastane yetkilileri sonunda bebekleri karıştırdığını ve Cevat ailesinin oğlunun Arap bir aileye verildiğini kabul etti. Türk bebeğe Ali adını veren aile bulundu. Yakup’u çok sevdiğini, onu öz çocukları gibi büyüttüğü söyleyen Yusuf Cevat, buna rağmen öz çocuğunu istediğini belirtti.

Çocuklara zarar verebilir
Arap aileye son bir DNA testi yapılacak ve Yakup’un ailesi olduğu kanıtlanacak. Daha sonra bebekler gerçek ailelerine teslim edilecek. Bu arada, Türk anne, yeni ailesine yabancılık çekmesin diyeYakup’a Arapça öğretiyor. Türkçe konuşan Yakup ise durmadan Türkiye’ye gitmek istediği, teyzelerini özlediğini söylüyor. Arap psikiyatristlere göre bu değişim iki çocuğa da zarar verecek. Bebeklerin yabancı bir aileye verilmesiyle aynı etkiyi yaratacak bu değiş-tokuş gelecekte ikisinde de psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.

Çocukları karışan Çek aileler anlaşmıştı
S.Arabistan’dakİne çok benzer bir olay da geçen ay Çek Cumhuriyeti’nde yaşanmıştı. Trojanova ve Cermokova ailelerinin bebekleri hastanede karışmıştı. 10 ay boyunca kendi bebekleri diye birbirlerinin bebeklerine bakan aile, DNA testleri sonunda bebekleri değiştirmeyi kabul etti. Aileler, yılbaşına kadar şu andaki bebeklerle yaşayacak. Ama onlarla ilgili tüm kararları birlikte alacak. Bebekleri değiştikten sonra aynı kasabaya taşınacaklar ve ömür boyu çocuklarına ikişer anne ve ikişer babaları olduğu söylenecek.

vatan
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 08:10:16
Güncelleme :23 Ekim 2007 Salı 12:11:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?