29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Türkiye’ye 59 bin iltica

Türkiye’ye iltica ve sığınma talebinde bulunan yabancıların analizini yapan Emniyet Genel Müdürlüğü, 40 Avrupalı’nın mülteci statüsünde Türkiye’de sürekli ikámet ettiğini tespit etti. Bunlardan 27’sini Yunanistan’dan gelenler oluşturuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Daire Başkanlığı’nın TBMM İnsan Hakları Kaçak Göçmenler Alt Komisyonu’na sunduğu rapora göre, mültecilerden altısı Bulgaristan, altısı Sırbistan-Karadağ, biri de Arnavutluk vatandaşı.

EMNİYET Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, İltica (Sığınma) Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği 1995’ten bugüne 40 Avrupa’lı, Avrupa dışındaki 53 ülkeden de toplam 58 bin 803 yabancı uyruklu şahsın geçici sığınma talebinde bulunduğu belirtildi. Bunların yarısını (30 bin 627) İranlılar oluşturuyor. İranlılar’ı Irak, Afgan ve Somali uyruklular izliyor. Talepte bulunanlardan gerekli kriterleri taşıdıklarına kanaat getirilen 27 bin 815 kişiye sığınmacı statüsü verildi. Sığınmacı statüsü alanlar Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) aracılığıyla üçüncü ülkelere gönderiliyor. Sığınmacıların gitmek istediği ülkelerin başını ise ABD çekiyor. Bugüne kadar 11 bin 936 sığınmacı ABD’ye, 5 bin 628 sığınmacı Kanada’ya, 3 bin 959 sığınmacı ise Avustralya’ya yerleştirildi. Daha önceki yıllarda İran uyruklu sığınmacılar çoğunluğu oluştururken, ABD’nin Irak’ı işgaliyle birlikte son iki yılda Irak vatandaşlarından yüzde 400’lere varan artış gözlendi.

BM yardımlarını azalttı

Sığınmacıların her türlü giderinin BMMYK tarafından karşılanması gerektiğine işaret edilen raporda, "BMMYK’nın finansman sıkıntısı nedeniyle bu yardımları kademeli olarak azalttığı vurgulandı. Raporda, yükümlülüğü olmamasına rağmen Türkiye’nin mülteci ve sığınmacılara yaptığı yardımların görmezlikten gelindiği, son zamanlarda sığınmacıların zor durumda yaşadıkları, iş piyasasına erişemedikleri gibi asılsız iddialarla Türkiye üzerinde baskı yaratılmaya çalışıldığına da dikkat çekildi.

Fatura 13 milyon YTL

Raporda yasadışı yollarla ülkeye giren kaçak göçmenlerin durumuna da yer verildi. Güvenlik kuvvetlerinin kontrol ve operasyonları sonucu 14 yıl içinde 173 farklı ülkeden 750 bin kaçak göçmen yakalandı. En çok kaçak göçmen Irak’tan geliyor. Kaçak göçmenlerin barındırılması ve sınır dışı işlemleri için son üç yılda 13 milyon YTL harcandığı belirtildi. Raporda, yaşlı, hasta ve genç kadınlardan oluşan hassas grupların Yozgat’taki 100 kişi kapasiteli mülteci misafirhanesinde barındırıldıkları ifade edildi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 16:52:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?