16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Uçakta Cepten ’Alo’ Dönemi Başlıyor

Proje hayata geçince, yolcular kendi cep telefonları ile uçaktan dakikası 2 dolara konuşabilecek.

Türk Hava Yolları (THY), dünya havayolları arasında ilk kez hayata geçirilebilecek bir projeye soyundu. İlk etapta 12 uçakta uygulanacak proje sayesinde artık THY yolcuları havada da cep telefonları ile konuşabilecek. Birleşik Arap Emirlikleri’nin havayolu kuruluşu Emirates de benzer bir proje üzerinde çalışıyor. THY, bu havayolu şirketinden daha önce projeyi tamamlayabilirse, dünyada uçaktaki yolculara cep telefonlarını kullandırabilen ilk havayolu şirketi ünvanını kazanacak. THY yönetimi, bu teknolojinin uçaklara uygulanabilmesi için Avea ile görüşmelere başladı.

NASIL İŞLEYECEK

Uçakta cep telefonu ile konuşma olanağı sağlayan bu teknolojide, yolcuların bulunduğu kabin bölümüne ince tel şeklinde bir GSM anteni döşenecek. Bu anten sayesinde, cep telefonlarının gönderdiği sinyaller sadece kabin içinde kalacak ve böylece uçağın elektronik uçuş sistemi cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik sinyallerden etkilenmemiş olacak.

UÇAK BAŞI 200 BİN DOLAR

THY’nin ilk etapta 12 uçakta uygulayacağı sistemde, Avea uluslararası bir teknoloji firması ile birlikte çalışacak. Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, böyle bir sistemin maliyetinin uçak başına 200 bin dolar civarında olacağını belirtti. Bu projede, Avea’nın dışında yurtdışından iki firma daha proje ortağı olarak yeralacak. Bu firmalardan biri uydu iletişimini sağlarken, diğerfirma da uçaklarda kullanılacak özel anten sistemini yerleştirecek. Sistem hayata geçtiğinde yolcular kendi cep telefonları ile dakikası ortalama 2 dolara kadar inebilecek fiyatlarla görüşme yapabilecekler.

DİĞERLERİ DE KULLANABİLİR

Cüneyt Türktan, THY uçaklarına kuracakları GSM altyapısının sadece Avua tarafından değil, anlaşma olması halinde Türkiye’de faaliyet gösteren diğer iki GSM operatörü tarafından da kullanılabileceğini söyledi. THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir de, "Biz uçakta cep telefonu kullanımı ile ilgili teknolojilerin konuşulmaya başlanması ile hemen harekete geçtik. Ve araştırmala başladık. Biz Türkiye’deki tüm GSM operatörlerinin bu sisteme girmesini istiyoruz. Ancak, Avea hepsinden önce bir adım attı ve bizimle temasa geçti. İleride, diğer 2 operatörün de Avea’yı izleyeceğini tahmin ediyorum" dedi.

TİTREŞİME ALINACAK

Uçaklarda cep telefonu kullanımının bazı kuralları olacağını söyleyen İsmail Demir, "Örneğin bir uçuş süaresi boyunca yolcularımız belli sayıda telefon açabilecekler. Ayrıca cep telefonlarının mutlaka titreşimde ve sessiz modda olmasını isteyeceğiz. Böylece, cep telefonu çalmasının yaratacağı gürültü sorunu da ortadan kalkacak" dedi.

Abonesi meşgule düşen operatöre ceza geliyor

Abonelerine kaliteli hizmet veremeyen GSM şirketlerine ceza kesilecek. Şirketlerin, abonelerin meşgule düşmesini engellenmek için yeni baz istasyonu kurmaları zorunlu kılınıyor. GSM şirketleri, arama blokaj değeri için yüzde 5, arama başarısızlığı için de yüzde 2 limit değerlerini aşmayacak şekilde her türlü önlemi almakla yükümlü olacak. GSM mobil telefon hizmetlerinde hizmet kalitesi yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmecilere para cezası uygulanmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Cezaları belirleyen tebliğ, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak. Buna göre, herhangi bir yerleşim yerinde, arama başarısızlık ve arama blokaj değerlerinden biri veya her ikisinde limit aşımı olması durumunda o yerleşim yeri için hizmet kalitesi yükümlülüğü yerine getirilmemiş sayılacak. Periyotlar halinde doldurularak Telekomünikasyon Kurumu’na bildirilen verilerin değerlendirilmesinde, herhangi bir yerleşim yerinde bir periyodun tamamında veya herhangi iki ayında limit aşımı söz konusu ise ilgili işletmeci o periyot için hizmet kalitesi yükümlülüğünü yerine getirmemiş sayılacak. Ardından da bir defaya mahsus olmak üzere yazılı olarak uyarılacak.

THY, geçen yıl 17 milyon yolcu taşıdı

Türk Hava Yolları’nın yolcu sayısı 2006 yılında önceki yıla kıyasla yüzde 19.4 artışla 17 milyona yükseldi. THY’den İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) yapılan açıklamada, önceki yıl 125 bin 992 olan konma sayısı 2006 yılında, yüzde 21.1 artışla 152 bin 536’ya yükseldi. Arz edilen koltuk kilometresi 2005 yılında 29.804.876.000’den, 2006 yılında yüzde 23.9 artışla 36.933.907.000’e çıktı. Öte yandan, 2005 yılında 21.332.774.000 olan ücretli yolcu kilometresi ise yüzde 19 artışla 2006’da 25.382.750.000’e ulaştı.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2007 Cumartesi 11:56:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?