20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Ulusalcılar seçimler için örgütleniyor

Köşk seçimi sürecinde istedikleri sonucu alamayan ulusalcılar, yerel seçimler için örgütleniyor. 'Milli İktidar Hareketi' olarak isimlendirilen oluşum, sağ ve sol yelpazeden ulusalcı isimleri bir araya getirdi.

İlk toplantısını yapan oluşumun başında eski Bitlis milletvekili Kâmran İnan ve Prof. Dr. Mehmet Haberal bulunuyor. Haberal'ın rektör olduğu Başkent Üniversitesi Hastanesi'nin adı, eski Başbakan Bülent Ecevit'in hastalığıyla ilgili spekülasyonlara karışmıştı. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda AK Parti'ye karşı nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği tartışıldı. Birlikte hareket edilmesi noktasında uzlaşma sağlandı.

'Hedef tüm Türkiye ve Türkiye'nin bütün meseleleri' sloganıyla yola çıkan ulusalcı gruplar, Ankara Gölbaşı'ndaki Patalya Oteli'nde bir araya geldi. Toplantıya siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarını temsilen 100 civarında davetli katıldı. İnan, 5 saat süren programın gelecek adına umut verdiğini söyledi. "Aramızda çok önemli kuruluşlar var." ifadesini kullandı. Ancak bu kuruluşların isimlerini açıklamadı. Belli aralıklarla toplanacaklarını ve ileride siyasi harekete dönüşebileceklerini vurgulayan İnan, şöyle devam etti: "İşbirliği yapılması noktasında mutabık kaldık. 27 kişi konuştu. Çok güzel fikirler ortaya atıldı. Beraber çalışmak, meseleleri beraber değerlendirmek gibi bir netice ortaya çıktı. Bir düşünce forumu geliştirmek, kamuoyuna birlikte ulaşmak gibi birçok konuda mutabık kalındı. Haberal ile birlikte yol haritasını belirlemek üzere çalışacağız. Bu memleketin evladı olarak üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Bizim hareketimiz ne hükümetin karşısında ne de yanında. Ne iktidara muhalefet, ne de muhalefete muhalefet tavrımız var."

Bu arada toplantıya katılan Yeniçağ yazarı Sebahattin Önkibar, dün köşesinde önemli detaylar verdi. Önkibar'ın verdiği bilgiye göre, toplantının amacı İnan'ın yaptığı açıklamanın aksine AK Parti'ye muhalefet için metot ve yöntemin belirlenmesiydi. Katılımcılar iktidara karşı nasıl bir strateji izlenmesi gerektiğini tartıştı. Önkibar, konuşmalarda darbe çığırtkanlığı imasında bulunulmadığını savunuyor. Ancak, salondaki havanın Kurtuluş Savaşı öncesinde yapılan Sivas ve Erzurum kongreleri gibi olduğuna işaret ediyor. Önkibar, toplantıyı, 'ulusalcıların sahaya inmek için harekete geçmesi' olarak yorumluyor. Yeniçağ yazarı, milli kimlikli İslamcıların dışlanmasını ve milliyetçilerin azınlıkta olmasını ise eleştiriyor. Genel profilin 'Kemalist' olduğuna dikkat çekiyor. AK Parti'yi böyle bir hareketle devirmenin mümkün olmadığının altını çiziyor: "Mümkün olsaydı Perinçek'le Mümtaz Soysal'ın partileri birazcık olsun oy alırlardı." Ulusalcı dalganın ancak merkez bir harekete dinamo olabileceğini belirten Önkibar, bunun da Prof. Haberal'ın önderliğinde gerçekleşebileceğini ileri sürüyor.

Perinçek de emekli askerler de toplantıdaydı

Yeniden sahaya inen ulusalcı hareketin ilk toplantısına katılan isimlerden bazıları şunlar: "Doğu Perinçek (İşçi Partisi Genel Başkanı), Yaşar Okuyan (Hürriyet ve Değişim Partisi Genel Başkanı), Mümtaz Soysal (Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı), Gülsüm Bilgehan Toker (İsmet İnönü'nün torunu), Hurşit Tolon (emekli orgeneral), Tuncer Kılınç (eski MGK Genel Sekreteri), Anıl Çeçen (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi), Armağan Kuloğlu (emekli tümgeneral), Hasan Ünal (öğretim üyesi), Necdet Pamir (enerji uzmanı), Hulki Cevizoğlu (Yeniçağ yazarı), Mustafa Balbay (Cumhuriyet Gazetesi yazarı), Güler Kömürcü (Akşam Gazetesi yazarı), Rıza Zelyut (Güneş yazarı), Çetin Yetkin (yazar), Vural Savaş (eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı), Şükrü Sina Gürel (eski bakan), Gökhan Çapoğlu (akademisyen), Ali Ilıksoy (eski bakan), Sina Akşın (yazar), Sadi Somuncuoğlu (Yeniçağ yazarı), Ayfer Yılmaz (akademisyen), Hasan Korkmazcan (eski milletvekili), Talat Şalk (eski Ankara DGM Başsavcısı), Bilal Şimşir (yazar), Alpaslan Işıklı (yazar), Yaşar Hacısalihoğlu (yazar), Abdülkadir Çevik (akademisyen), Naci Ünver (Yargıtay 8. Daire'nin eski başkanı)." Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık, Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı ve eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu gibi bazı davetliler ise mazeretleri sebebiyle katılamadıklarını belirterek mesaj gönderdi.

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 19:34:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?