19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

'Uzun ve sağlıklı hayatın sırları'

Bilim adamlarının kafasını meşgul eden soru şuydu: Niye bazı insanlar 70 yaşına kadar yaşarken, diğerleri 100 yaşı geride bırakabiliyor. Onların uzun yaşamasının altındaki sır ne? Bunun cevabı bulunabilirse, herkes için yaşamı uzatmanın bir yolu da bulunabilir.

İşte, Nokta Dergisi Osmanlı döneminde doğup, Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık eden ve günümüzde 100 yaşını aşan az sayıdaki insanları buldu ve konuşturdu.

Halk arasında "eski toprak" olarak nitelenen asırlık çınarlardan "Türkiye’nin ilk plastik cerrahi ameliyatını gerçekleştiren doktor" Ziya Konuralp bugün 104 yaşında. Konuralp, "Nasıl uzun yaşanır?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Hayat bir tesadüftür. Bir hastalık geçirirsin, ölürsün. Kaderdir. Ama bir de doğarken ecdadından gelme bir dayanıklılık vardır. Yani genler de önemlidir. Ayrıca yediklerine de dikkat edeceksin".

100 yaşını deviren Zeliha Nigar Özdemir ise "Ben rahat bir insanım. Herşeyi kafaya takmam. Olan olur zaten. Üzülmek kafaya takmak neyi değiştirir" diyor ve Uzun yaşamın sırrını ise yiyeceklerde buluyor: "Şimdiki gençler hormonlu besinlerle besleniyor. Biz doğal şeyler yerdik. Yediğimiz zeytinyağını bile kendimiz yapardık. Tereyağ, bal mutlaka yerim. Haftada en az bir kere beyin yerim." Diğer yedikleri arasında enginar, mısır, ceviz sucuğu var. Şimdiki gençleri de çok sağlıksız buluyor. "Dayanıklılıkları az, tembeller ve kötü besleniyorlar".

100 yaşlarını deviren Bitlis’te yaşayan Zübeyir ve Asiye Ömür çifti "Bizim doğu bölgelerinde su bir, hava iki. Bizim yediğimiz tahıl ve mısırdır" diyor. 75 senedir sigara içiyor Zübeyir bey. 20’li yaşlarda başlamış. Günde 10 tane kadar içiyor. "Ama bu sizin içtiğiniz tütünden değil" diye konuşuyor.

Uluslararası Uzun Yaşam Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Robert Butler, Kemer Country Club’da verdiği seminerde uzun yaşamın sırrını açıklarken, "spor yapın, sağlıklı beslenin" diyor ama bir şeyin de altını çiziyor: "Bol bol sevişin. Özellikle 60 yaş üzeri cinsellik, yetişkinler için büyük önem taşıyor".

NOKTA DERGİSİ
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2004 Cumartesi 18:29:57
Güncelleme :18 Ekim 2004 Pazartesi 12:10:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?