19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Vali Nuri Okutan kolları sıvadı

Önce Rahip Santoro cinayeti, ardından Dink suikastıyla tüm gözlerin çevrildiği Trabzon’a ‘Okutan’ Vali damgası. Valilik, çocuklara ve gençlere ‘Esas abi’ Erhan Tuncel yerine rehber olabilecek kişileri önder almalarını sağlayacak. Projenin adı ‘Örnek abi ve Örnek abla’ modeli Santa Maria Kilisesi Rahibi Santoro’nun 2006 yılında O. A. adlı 16 yaşındaki çocuk tarafından öldürülmesi gözleri bir anda Trabzon’a çevirmişti. Ardından Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili 17 yaşındaki O. S. de Trabzonlu çıkınca kent bir anda hedef haline gelmişti. Dink suikastında O. S.’yi yaşça ondan büyük Yasin Hayal ve ‘Esas Abi’ denilen Erhan Tuncel’in yönlendirdiği iddiası bir başka sorunu da gündeme getirmişti.

Bu tartışmaların ardından önce Siirt sonra Sakarya’da örnek çalışmalarıyla gündeme gelen ve adı ‘Okutan Vali’ye çıkan Nuri Okutan, Trabzon Valiliği’ne atandı. Bulunduğu illerde okuma yazma oranını yükselten Vali Okutan beklendiği gibi Trabzon’da da harekete geçti.

Gençleri kötü alışkanlıklar ve suç şebekelerinden korumak için gençlik merkezleri açılacak. Gençlik merkezlerinden ilkinin açıldığı yer ise çok anlamlı: Pelitli. Dink suikastı ve tetikçilerinin yaşadığı belde olan Pelitli uzun süre gündemde kalmıştı.

Şimdi burada çocuklara ve gençlere, alanlarında uzman eğitimciler tarafından bedensel ve zihinsel eğitim veriliyor.

Vali Nuri Okutan, Trabzon’un gerçek kimliğinde var olan kültür, sanat, sportif ve estetik yönü öne çıkarmak yönünde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bu amaçla il genelinde oluşturmayı planladıkları 19 adet gençlik merkezinden ikisinin Pelitli Gençlik Merkezi ile Değirmendere Gençlik Merkezi’ni hizmete açtıklarını belirten Okutan, ‘’Gençlik merkezlerinde, kütüphane, internet, sportif alanlar bulunuyor. Böylelikle çocuklarımız artık sokaktan ziyade, faaliyetlerini bu alanlarda yürütebiliyorlar’’ dedi.

ÇOCUKLARIMIZ SOKAKTA KAYBOLUP GİTMESİN DİYE

Okutan, gençlik merkezlerinde Türkiye’nin tanıyacağı yazarlar, çizerler, müzisyenler, sporcular, sanat ve bilim adamları yetiştirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

‘’Çocuklarımızın sokakta kaybolup gitmesi veya yabancı yerlere kaymasından çok bu tür olumlu yönlere kaymasını hedefliyoruz. Enerjilerini sanata, spora yönlendiriyorlar. Sadece Pelitli’deki merkezde bine yakın çocuk ve genç ile irtibat kurduk. Haftada en az bir kez gençlerle vakit geçiriyorum.”




--------------------------------------------------------------------------------



Bu gençler gönüllere taht kuracaklar

GENÇLİK merkezlerinden Türkiye ve Trabzon için çok önemli değerlerin çıkacağını savunan Vali Nuri Okutan, şöyle devam etti: “Biz buralardan Bedri Rahmi’ler yetiştirmeyi düşünüyoruz. O günler çok uzakta değil. Hem milletimizin hem de ilimizin gönlünde taht kuran gençler yetişecek bu gençlik merkezlerinde. Çocuklarımız geleceği, ufku net görmekte zaman zaman zorlanıyor. Değişik algıların etkisi altında kalıyorlar. Bazen de olumsuz örneklerle karşılaşıyorlar. Şimdi biz bu gençlik merkezlerinde çocukların önüne, örnek alabilecekleri, rehber görebilecekleri ağabeyleri, ablaları koyuyoruz. Onlara örnek alabilecekleri modeller sunuyoruz. Eline silahı, bıçağı alan, kendini sorunun bir parçası görüp, işi bitiren örneklerden değil.”

Akşam
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 06:16:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?