20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Van Gölü'nde inci kefali dansı

ERCİŞ'TE 2. İNCİ KEFALİ GÖÇÜ KÜLTÜR- SANAT FESTİVALİ BAŞLADI

İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali Van'ın Erciş ilçesi Balık bendi mevkiinde düzenlenen programla başladı.

Her yıl mayıs ve haziran aylarında yumurta bırakmak için çaylara akın eden İnci Kefali balığının doyumsuz göçü başladı. Göçün en belirgin görüldüğü Erciş kıyısında müthiç bir manzara yaşanıyor. Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin göçünü izlemek için binlerce kişi Erciş'te bulunan Deliçay'ın gölle birleştiği 'Balık Bendi' bölgesine akın etti

Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediyesi ile Doğa Gözcüleri Derneği tarafından bu ikincisi düzenlenen festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Folklor gösterilerinin ardından konuşmalara geçildi. Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu ile Erciş Kaymakamı Ramazan Fani'nin konuşmasından sonra, İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali'nde konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, amaçlarının kentin bütün değerlerini gün yüzüne çıkarmak olduğunu vurguladı. Bunun için festivallerin büyük önem arz ettiğinin altını çizen Vali Karaloğlu, `Bu şehri, tarihi, kültürel, coğrafi güzellikleriyle ve bütün değerleriyle bir marka olarak tanıtmak üzere çalışmalar yapmaktayız. Bugün burada yapmış olduğumuz İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali de bu çalışmalarımızdan bir tanesidir. İnci Kefal Göçü'nü bugüne kadar hiçbir belgesel kanallarında seyredemedim. Bu bizim eksiğimizdir. Elimizdeki değerin kıymetini bilmiyoruz. Eğer bu değerlerin kıymetini bilirsek, eğer bu değerleri şehrimizin, ülkemizin tanıtımında kullanabilirsek, işte o zaman İnci Kefali bizim için, toplum için bir mana ifade edebilecek" dedi.

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci ise yaptığı konuşmada, festivallerin önemine değindi. Erciş Balık Bendi mevkisinde geçmişten bugüne kadar yapılan çalışmaları anımsatan Çiftci, "Ülkemizde, ilçemizde, ilimizde, bölgemizde bir çok insanımız bu güzelliklerden habersizdi. Toplumun çok büyük kesiminde balıkların avlanmasının yasaklanması şeklinde algılanıyordu. Ama hamdolsun ki, o günden bugüne kadar çok şey değişti. Dünyadaki ender noktalardan birisidir Erciş Balık Bendi. Dünyada iki noktada balıklar tersine göç ediyor. Birisi Alaska'da, diğeri de Van'ımızın en güzel, nadide ilçesi Erciş'te. Bu festival etkinlikleri kapsamında insanlarımız Van'ımızı çok ayrı bir şekilde çok güzel yönleriyle tanımaktadır. Bizler bu değerimize hep birlikte sahip çıkarak Van'ımızın Erciş'imizin tanıtımına katkı sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ilköğretim ve lise öğrencileri arasında daha önce yapılan 'İnci Kefali Göçü' konulu şiir, öykü ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Protokol üyeleri daha sonra festival alanında kurulan standları gezerek ilgililerden bilgi aldılar. Davetliler ardından balık izleme noktasına geçerek inci kefal balıklarının göçünü izlediler.

Festival programına Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci, Mustafa Bilici, Erciş Kaymakamı Ramazan Fani, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, kamu kurum amirleri ile çok sayıda davetli ile yerel ve ulusal basından bir çok gazeteci iştirak etti.

Üç gün devam edecek festivalin yarınki bölümünde ise at yarışı, oğlak kapmaca oyunu ile akşam Balık Bendi mevkiinde 'Kardeş Türküler' gurubunun vereceği halk konseri yapılacak.

ERCİŞ'TE 2. İNCİ KEFALİ GÖÇÜ KÜLTÜR- SANAT FESTİVALİ BAŞLADI
ERCİŞ'TE 2. İNCİ KEFALİ GÖÇÜ KÜLTÜR- SANAT FESTİVALİ BAŞLADI
ERCİŞ'TE 2. İNCİ KEFALİ GÖÇÜ KÜLTÜR- SANAT FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2011 Cumartesi 11:02:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?