20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Varoşlardan yayılan spor

Döner tekmeler, aparkatlar, kemik sesleri ve seyircilerin çılgınca tezahüratı... Salonun yoğun dumanlı havasında herkes tek bir şeye kilitlenmiş: Tuttukları tarafın en sert kroşelerle rakibini devirmesi... 

Türkiye'de 1990'larda varoşlarda hızlı bir salgın gibi yayılan Uzakdoğu'dan ithal ring sporları, artık varoşundan en pahalı spor merkezine kadar gençlerin vazgeçilmezlerinden olurken, giderek büyüyen bir ekonominin kapısını araladı. Yaklaşık 150 milyon YTL'lik bir büyüklüğe ulaşan ring sporları, uluslararası organizasyonlar, ardı ardına açılan salonlar, yabancı yayınlardan takip edilen maçlar derken, girişimcilerin de adresi oldu. 

19 yıl ringlerde kalan ve dünya kick box şampiyonluğuna kadar uzanan bir spor serüveni olan Birol Topuz, kick box'ı bir dövüş sporu olmaktan çıkartıp, Türkiye'de eğlence sektörüne sokarak bir para makinesi haline getirmek için harekete geçen girişimcilerden sadece biri... Ringlerdeki tecrübesini Türkiye menşeili global bir organizasyona çevirmek için kolları sıvayan Topuz, ring sporlarının dünyada estirdiği fırtınanın Türkiye'deki yansıması olma iddiasıyla, kendi yarattığı markası Ring Masters Olympia (RMO) organizasyonuyla dünyada tanınmayı hedefliyor.

'Fiziğine' güvenmemiş
1990 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü 3. sınıfta okurken bir hocasının, "Oğlum ben profesör oldum hala otobüs, minibüsle işe geliyorum. Para kazanacak bir şeyler bul" demesinin ardından fiziği "para kazanılmayacak işler" listesine koyan Topuz, üniversiteye tekrar girer ve Trakya Üniversitesi Gümrük İşletme Bölümü'nü kazanır. Okulu bitirdikten sonra İstanbul Gümrükler Başmüdürlüğü'ne memur olarak atanan Topuz'un kung fu ile tanışması da bu yıllara denk gelir.
 
"Evkaftaki memuriyetten çıkıp eve yürürken aklımda hep ne yapmalıyım sorusu vardı" diyen Topuz, dövüş sporlarına başlar. Topuz'un para kazanma yolculuğu onu dünya kick box şampiyonluğuna kadar götürür. 

Türkiye'de ring sporlarının geleceği noktanın çok büyük bir potansiyel taşıdığına inanan Topuz, şimdi de bu işin bir sektör haline gelmesi için çalışıyor. Bu inançla 1992'de başlayan spor yaşantısını 2006'da noktalayarak Topuz Prodüksiyon'u kuran Topuz, 2006 yılından bu yana 3'ü yurtdışında olmak üzere toplam 6 organizasyona imza attı. Organizasyonların yayın haklarını da Eurosport'a satan Topuz, şimdi ise dünyanın en prestijli savunma sporları organizasyonu K-1'i örnek alarak yarattığı kendi markası RMO ile dünyaya açılmaya hazırlanıyor. 

Bunun için 200 bin euroluk yatırım yapan Topuz, Türkiye'deki ilk turnuvayı 1 Kasım'da İstanbul Gösteri Merkezi'nde düzenleyecek. Yılda 4 kez dünyanın farklı ülkelerinde yapılacak organizasyon için tüm hazırlıklar tamam. Topuz'un sponsorları ise Ülker ve Saran Medya.

Ringler para makinesi olacak
"Bu iş abartılı ama ABD'de böyle işliyor, bir gecelik bahis milyonlarca euroyu buluyor" diyen Topuz, Türkiye'de 250 bin kişiye yakın lisanslı ring sporcusu olduğunu, ancak potansiyelin bunun çok üzerinde olduğunu, amatörlerle birlikte milyonları bulduğunu anlatıyor. Türkiye'nin dört bir yanında açılan spor merkezlerinin, spor federasyonlarının destekleyeceği gençlerin ve uzmanların yetişmesinin önemli bir istihdam kapısı aralayacağını vurgulayan Topuz, ring sporlarının tekstilden turizme kadar bir çok sektörü destekleyeceğini söylüyor.



'Dövüş Kulübü' rüyası milyonları topladı
Karate Kid, Jackie Chan serileri ve Japon filmleriyle büyüyen, son olarak başrollerini Brad Pitt ve Edward Norton'un oynadığı hasılat rekorları kıran "Dövüş Kulübü" filminden esinlenen binlerce insan ring sporunun bir parçası olmak için spor kulüplerinin yolunu tutuyor. 

Uzakdoğu'dan ithal dövüş sporlarının arasında muay thai, kick box, kici box, wushu ve tekvando gibi sporlar bulunuyor. En fazla tercih edileni ise savunmaya daha fazla öncelik veren kick box. Bugün sporcu sayısı olarak kick box, futbolun ardından ikinci en kitlesel spor. 

Özellikle alt gelir grubunun ağırlıklı olarak yaşadığı İstanbul Ümraniye ve Bağcılar gibi semtlerde birbiri ardına açılan kick box kulüpleri, 20 yaş altı gençlerin favori mekanları arasında. Bugün Türkiye'de halen 50 bini lisanslı olmak üzere, 250 bin sporcu ve 3 bini aşan spor kulübü bulunuyor. 

İstanbul'da kick box salonu işleten Zeki Spor Salonu'nun sahibi Zeki Öncü, bu spora ilgiyi, "Eskiden kick box varoşların 'biz de burdayız', 'güç bende' demesinin en ataerkil haliydi. Şimdi ise bu spor sınıf atlıyor" sözleriyle tanımlıyor. 

Varoş gençlerinin, 'parlak bir gelecek' için ayda 70 YTL'lik kurs ücreti ve 150 YTL tutarındaki ekipmanlara para harcamayı gönüllü olarak kabul ettiğini anlatan Öncü, lüks spor salonlarında ayda 300 YTL'ye varan kurs ücreti ve 500 YTL'ye kadar çıkan en kaliteli ekipmanlarla bu işi hobi olarak yapanların da arttığını söylüyor.


Ring sporları ekonomisi hızla büyüyor
* Türkiye'de ring sporları yapan 250 bin lisanslı sporcu bulunuyor.
* Aylık kick box dersinin maliyeti 70 ile 300 YTL arasında değişiyor.
* Kick box'a yeni başlayan birinin kurs ücreti dışında, kıyafet, eldiven, kask ve dişlikten oluşan ekipmanlar için yaptığı harcama 100-150 YTL arasında değişiyor. Bu rakam lüks salonlarda 500 YTL'yi buluyor. 
* Kickbox salonlarına en çok 12-30 yaş arası ilgi gösteriyor.
* Avrupa'da ring maçı biletleri bin-2 bin euroyu buluyor.
* Amerika'da ring sporlarının aylık yayın hakları 70 milyon dolar düzeyinde.
* Ring sporları pazarının yüzde 60'ını ABD, yüzde 25'ini Japonya, yüzde 15'ini ise Avrupa oluşturuyor.
* 1 Kasım'da düzenlenecek RMO'ya 5'i Türk sporcu 18 sporcu katılacak. 4 bin 500 kişinin izleyeceği organizasyonun bilet fiyatları 15 YTL ile 60 YTL arasında değişiyor

Referans
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 17:50:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?