27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Woodstock’un ruhu kayboldu

Woodstock’un ruhu kayboldu

1969’da dönemin muhalif ruhuyla yola çıkan ve dünyanın en büyük müzik festivali olan Woodstock'un ruhu kayboldu. 40. yılında ismiyle yaşatılmaya çalışılıyor.

15 Ağustos’ta 40 yaşına girecek olan üç günlük festivali temsil eden seks, uyuşturucu ve rock üçlemesinin yerini, şimdi sigara içilmeyen bir konser alanı aldı. O alanda bir anma töreni yapılacak ama katılım olup olmayacağı merak konusu. ABD’deki New York kenti yakınlarındaki Bethel isimli köyde üç gün süren festivale yarım milyon kişi katılmıştı ve hepsi marihuana içip çamurun içinde çıplak dans ederek barış çığlıkları atmışlardı.

Yüksek sesli müzik yasak

Şimdi o konser alanı daha ‘steril’ bir hale getirilmiş durumda ve 40. yıl kutlamalarına katılmak isteyenler için kapıda şöyle bir uyarı levhası yer alıyor: “Topluca sarhoş olmak, kamp kurmak, plaj şemsiyesi açmak, sigara içmek yasak. Yüksek sesli müzik de yasak!” O dönemi doyasıya yaşamış ‘emekli’ hippilerden hâlâ yaşayanların konserde sakin ve ‘kontrollü’ bir kalabalığa çalması bekleniyor.

10 yıl önce de olmamıştı

Bundan önceki ‘anma töreni,’ 10 yıl önce 1999’da yapılmaya çalışılmıştı ancak sonuç tam bir hayal kırıklığı olmuştu. 30. yıl şerefine Bethel’e gelen az sayıdaki kişi, araçlarını park ettikten sonra müzeye girmek için 13 dolar ödemek zorunda kalınca “Bu ruhun bittiğine artık eminiz” yorumunu yapmıştı. Müzede, Martin Luther King Jr.’ın suikasti ve Vietnam Savaşı gibi festivale de damgasını vuran olaylar anlatılıyor. Ayrıca, festivalde söyledikten kısa süre sonra 27 yaşındayken hayatlarını kaybeden Jimi Hendrix ve Janis Joplin’in de video kayıtları bulunuyor.

Para konuşuyor

Hediyelik eşya dükkanında ise, 25 dolara tişört, 130 dolara poster ve 13 dolara ‘saykodelik’ çay fincanı satılıyor. Woodstock Devleti denilen alanı ziyaret eden 49 yaşındaki Craig Wiseman isimli ABD’li, “Sonu böyle olmamalıydı. Woodstock yapıldığında 9 yaşındaydım ve gidememiştim. Keşke 10 yıl daha yaşlı olsaydım. Ancak o bir daha olmayacak” dedi.

Quinnipiac Üniversitesi’nden Gazetecilik Profesörü Rich Hanley ise, “Festival, dönemin karşı kültür devriminin son nefesiydi. Woodstock jenerasyonu, eğlenceyi bir kenara bırakıp saçlarını kestirip iş aramaya başladı. Şimdi bütün hippiler LSD yerine Viagra almaya başladılar” dedi.




 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2009 Pazartesi 17:23:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?