30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Yağmur çiftçiyi sevindirmedi

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, yaklaşık 2 ay sonra yağan kısa süreli yağmurun yeterli olmadığı belirterek, sadece toprağın yüzeyinin ıslandığını dile getirdi.

Adıyaman'da kuraklık nedeniyle 1 milyon 300 bin sulanmayan arazinin yağışlar olmamasından dolayı kuruduğunu ve ürünlerde dane kaybı yaşandığını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, son yağışın kısa sürdüğünü ve yeterli olmadığını söyledi.

Yağmur yağışının geç bir dönemde olduğunu belirten Taş, "Tamamen kuruyan ekinler bu son yağıştan olumlu etkilendi denilemez. Ekili alanların yüzde 90'ının kuruduğu bir dönemde yağan yağmur, ancak dolu danelerin gelişmesini sağlar. Zaten ürünlerde yüzde 80'e varan verim kaybı var. Yağış miktarının az olmasından dolayı toprağın yüzeyinin sadece 2 santimi ıslandı. Toprağın yüzeyi ıslandı fakat iç kısımlar yağış almadı. Ekili alanların yağmurdan fayda görmesi için en az 4-5 santim ıslanması gerekiyor" dedi.

Adıyaman'ın da afet kapsamına alınma çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Taş, "Adıyaman şuan için afet kapsamına alındı. Bakanlık yetkilileri önümüzdeki günlerde afetin kapsamını açıklayacaklar. Büyük ihtimalle çiftçinin borçları ertelenebilir yada dekar başına çiftçiye destek verilebilir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2008 Cuma 15:48:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?