30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Yazlıkta elektrik üret, devlete sat

Enerji Bakanı enerjide tüketiciyi üretici yapma planlarını anlattı: Yazlıklar elektrik üretim santralına dönüşecek. Yazlığında güneş ve rüzgârdan elektrik üreten iki ay kullanıp 10 ay devlete elektrik satacak

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji üretimini özendirmek amacıyla yeni teşvik politikalarını devreye sokacaklarını belirterek, bu teşvikler sayesinde yazlık sitelerde üretilecek güneş enerjisinin ihtiyaç fazlasının ulusal sisteme satılabileceğini söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını ifade eden Enerji Bakanı, güneş enerjisiyle ilgili hazırladıkları yeni fiyat mekanizması hakkında Radikal’e bilgi verdi:

TÜKETİCİ ÜRETİCİ OLACAK: Çıkardığımız güneş atlasında zengin bir potansiyelimiz olduğunu gördük. Güneş enerjisinde 50 bin megavatlık (Türkiye’nin şu an elektrikte toplam kurulu gücü 41 bin megavat) doğalgaz santralına eşdeğer elektrik üretim potansiyelimiz var. Bunun yarısını bile kullansak müthiş bir imkân. Burada yapmak istediğimiz en önemli hareket, bütün tüketicileri mümkün olduğu kadar üretici haline getirmek. Enerji alanında Türkiye’de yaklaşık 30 yatırımcı vardı, şimdi 3 bine çıktı, hedefimiz 3 milyon yatırımcı. Enerji yatırımıyla uğraşan kime sorsanız iki HES’im (hidro elektrik santralı), üç RES’im (rüzgâr enerjisi santralı) var diyorlar. Yakında JES’ler (jeotermal) ve GES’ler (güneş) çıkacak.

500 KİLOVAT SINIRI: En büyük yenilik de 500 kilovat saate kadar lisans almadan yatırım yapılabilecek olması. Bu sayede 150 dairenin ihtiyacını karşılayacak sistemi ruhsat almadan kurmanız mümkün. Çift sayaç kullanacaksınız. Kendi üretiminiz yetmediğinde ulusal şebekeden elektrik alıp, ürettiğiniz elektriği kullanmadığınız zaman da ulusal şebekeye vereceksiniz. Antalya’da 150 dairelik bir yazlık site düşünün. Burada güneş ve rüzgâr enerjisi kurduğunuzu düşünün. Yazlıkta iki ay kalıyorsunuz. Kalmadığınız 10 ay ise ürettiğiniz elektriği satacaksınız. Böylece en azından sitenin masrafı çıkacak.

BİR ANTALYA 10 KAYSERİ EDER: Türkiye’de güneşi en zayıf yer Karadeniz. Karadeniz bile Almanya’dan daha iyi. Ki Almanya’da güneş enerjisi çok yaygın. Sadece Antalya’nın mücavir sahasındaki binaların yüzde 80’ine güneş pili konmuş olsa, 10 Kayseri’nin elektriği yapıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde güneşten elektrik üretmek için güneş tarlaları kuruluyor. Mesela Tuz Gölünün etrafını düşünün. Tarıma uygun değil, güneşi gayet iyi. Konya’yı düşünün, Şanlıurfa’yı düşünün. Yani o bölgeler gayet müsait yerler. Şimdilik güneş enerjisi kurmanın maliyeti biraz yüksek gibi görünebilir ama maliyetler de giderek ucuzluyor.

ÜSTÜ ENERJİ ALTI GÖLGE: Güneş pilleri dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Şehirlerdeki aydınlatma direklerinde kullanılıyor. Mesela belediyeler yerleri kazıp kabloyla taşımadan bu direkleri dikebilir. (Güneş enerjisi) Su pompaları yapılabilir. Elektrik İşleri Etüt İdaresi mesela Urfa’da kullanmak üzere bir örneğini yaptı. Hafif meyilli. Meyilin altı da çiftçimiz gölgelik olarak kullanabilir, orada yemeğini yiyebilir, aynı zamanda elektriğini üretebilir.

Radikal
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 16:11:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.224.xxx Tarih : 11.12.2008 11:40:41

20 yıldır millet uğraştı bu lisansları almak için ama devlet izin vermedi şimdi yapın deniyor