19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Yeni bir dağ ceylanı türü bulundu

Türkiye’de yeni bir dağ ceylanı türü bulundu
Türkiye’de yeni bir dağ ceylanı türü keşfedildi. Hatay’da rastlanan yeni türe Hatay dağ ceylanı adı verildi

Aksaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tolga Kankılıç, yeni ceylan türünün ODTÜ, Aksaray ve Harran üniversiteleriyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar sonucu fark edildiğini açıkladı. Ekibin bir yıl önce Hatay’da yaptığı araştırmalar sırasında söz konusu ceylan topluluğuna rastlanmıştı.

Kankılıç, “Bugüne kadar Türkiye’de Şanlıurfa bölgesinde yaşayan tek bir ceylan türü (gazella subgutturosa) biliniyordu. Hatay’daki ceylanlarla Şanlıurfa’dakilerin karşılaştırmalı genetik ve morfolojik analizlerini yaptık. Elde edilen verileri Yeni Zelandalı bir ceylan uzmanına gönderdik. Bize bu türün (gazella gazella) olduğunu söyledi. Bu türlerin dünyada neslinin tehlike altında olduğu, kırmızı listede yer aldığı biliniyor. Türkiye’nin bu yeni türüne ‘Hatay dağ ceylanı’ adını verdik” diye konuştu.

Araştırma ekibinden Deniz Özüt ise sürünün türünün en kuzeydeki nüfusunu oluşturduğunu anlattı:
“Bu tür genellikle İsrail ve Filistin bölgesinde yaşar. Hatay bölgesi halen dağ ceylanının Türkiye’de bulunduğu tek bölge ve dünyada ‘gazella gazella’ türünün en kuzey toplumunu oluşturmaktadır. Bölgede 200-250 arasında dağ ceylanı bulunduğu tahmin ediliyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün dağ ceylanlarını korumaya yönelik çalışmaları sürüyor.”

AA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 02:32:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.245.231.xxx Tarih : 8.03.2009 18:23:25

hayret kendi memleketimize has ceylanı bilmiyoruz avusturalyaya yolluyoruz o da bu sizin öz vatanınıza has diyor zaten avrupada olan ve türkiyede bulunmayan tüm ceylan türleri türkiyeden göç eden türlerdir avrupa koruyor biz ise yok ediyoruz