18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Yeni sistem yangından koruyacak

Ormanları 'teknolojik hafiyeler' koruyacak

Orman Genel Müdürlüğü, yangını duman aşamasında tespit edebilen yeni bir yazılım geliştirdi. İlk etapta hassas bölgelere kurulacak kameralı sistem, toz bulutu ile dumanı ayırt edilebilecek hassasiyete sahip. Yangına müdahale süresini kısaltacak olan 'teknolojik hafiyeler', ABD'li bir şirket tarafından teklif aldı.

Ancak sistemi geliştirmek istediklerini belirten yetkililer, projeyi yangının kimin çıkarttığını tespit edebilecek yeterliliğe ulaştırmak istediklerini söyledi.

Geliştirdikleri sistemin dünyada en çok ilgi çeken yazılım olduğunu ifade eden Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, söz konusu dumana hassas kameralardan ilk etapta 215 tane yerleştireceklerini bildirdi. Hassas bölgeler diye tanımlanan İstanbul, Antalya, Manavgat, Muğla, Mersin, Adana ve Çanakkale'ye takılacak kameralarla yanlış ihbarın da önüne geçileceğini kaydetti. Kameraların olası yangında Ankara'daki genel merkeze sinyal vereceğini, buradan da Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile kendisine ait cep telefonlarına ikaz sesi göndereceğini anlatan Kahveci, şöyle konuştu:

"Yani, Türkiye genelindeki yangınlar, kameralarla izlenip, Ankara'ya bildirilecek, bakanımız ve ben de cep telefonumuz aracılığıyla saniye saniye yangından haberdar olacağız. Sistem sayesinde, yangın çıktığı ilk andan itibaren, yangının yerini belirlemiş olacağız ve bir başka sistem sayesinde de bölgeye en yakın müdahale timlerinin yerini saptayıp, müdahale süresini kısaltacağız. Böylelikle, milli servetlerimizden olan orman varlığımızı daha iyi koruyabileceğiz. Ayrıca, yangınla mücadele konusunda önemli bir yol kat edeceğimize inandığım sistem, kameralarla birlikte sadece 100 bin dolara mal olacak."

Yazılıma ABD'deki bir şirket tarafından 'bize satın, dünyaya pazarlayalım' şeklinde teklif geldiğine dikkati çeken Kahveci, "Teknolojinin sınırı yok. Bu nedenle yazılımı daha da geliştirmek istiyoruz. Öyle bir hale getirmek için çaba gösteriyoruz ki yangının kim tarafından çıkarıldığını bile görmek istiyoruz." diye konuştu.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 03:47:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?