22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Yokluk içinde bir ilçe: 'Polateli'

Bin 61 nüfusu ile Dünya ve Türkiye'nin en küçük ilçesi olan Polateli'nde normal bir ilçede olan hiçbir şey yok. İlçede, hastane, fotoğrafçı, beyaz eşya satan mağaza, eczane, lokanta, kahvehane, kasap, berber ve market bulunmadığı için ilçe halkı ihtiyaçlarını Kilis il merkezine giderek karşılamak zorunda kalıyor. 

1995 yılında Kilis'in il yapılması ile köy iken bir gecede kanun hükmünde kararnameyle ilçe yapılarak Kilis'e bağlanan Polateli'nde, ilçe olmasının gerektirdiği birçok şey yerine bir türlü yerine getirilemedi. Hastane, fotoğrafçı, beyaz eşya satan mağaza, eczane, lokanta, kahvehane, kasap, berber ve market bulunmadığı Polateli'nde, vatandaşlar en küçük ihtiyaçlarında dahi 23 kilometre uzaklıktaki Kilis il merkezine gitmek zorunda kalıyor. 

2 dönemdir CHP'den Belediye Başkanı seçilen Mustafa Polat, İller Bankası'ndan ayda gönderilen 10 bin YTL dışında herhangi bir gelirlerinin olmadığını belirtti. Polat, "Polateli'nde normal bir ilçede olan hiçbir şey yok. Bizim diğer belediyeler gibi öz kaynaklarımız ve gelirlerimiz de yok. Belediyemiz, işçi ve memuruna dahi aylık maaşını ödemekte zorluk çekiyor. Hazine müsteşarlığı, SSK, Maliye, Emekli Sandığı, TEDAŞ başta olmak üzere çeşitli resmi kurumlara 450 bin YTL borcu var" dedi. 

Hükümetten yardım beklediklerini vurgulayan Polat, "Eczanemiz yok. Ağrı kesici hapı bile Kilis'e gelip almak zorundayız. Hükümetten maddi yardım bekliyoruz. Türkiye'nin en küçük ilçesi olmamıza rağmen en büyük sorunları olan ilçeyiz. Bizim sorunlarımızı çözmek çok zor değil. Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeye çalıştığı bir süreçte bizim bu halde olmamız çok düşündürücüdür" diye konuştu. 

Polateli Belediyesi'nin diğer belediyeler gibi öz kaynakları olmadığını belirten Polat, "Polateli Belediyesi olarak, İller Bankası'ndan başka gelirimiz yok. İller Bankası da nüfus oranına göre para gönderiyor. Türkiye'nin en küçük ilçesi olduğumuz için gelen para doğal olarak Türkiye'de en az bize geliyor. Hükümet nüfusu 10 binin altında olan tüm ilçe belediyelerine aynı parayı gönderirse hizmet etme şansımız olur. İlçemizde itfaiye aracı, çöp kamyonu, eczane ve ambulans yok. 1960 model traktörle çöp toplamak zorunda kalıyoruz" dedi.
Polat, ilçede yaşayanların en küçük temel ihtiyaçları dahi 23 kilometre gidip 23 kilometre geliş olmak üzere 46 kilometre yol kat etmek zorunda olduklarına vurgulayarak, şunları söyledi: 

"Konut ve lojman bulunmadığı için devlet memurları Kilis'te oturuyor. Dolmuşla gidip geliyorlar. Defalarca itfaiye aracı için talepte bulundum, artık kaç kez talepte bulunduğumu ben de unuttum. Onlarca kez televizyon kanallarında Polateli'nin sorunları gündeme geldi. Ama maalesef dikkate alan olmadı. Hizmet gelirle olur, bizim hiçbir gelirimiz yok. Allah göstermesin bir doğal afet veya deprem olsa bizim müdahale edecek ne aracımız var ne de makine parkımız yok. Yeterli personelimiz yok. İmkanlarımız olmadığı için ilçe halkına hizmet etmekte zorlanıyoruz."
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 12:26:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?