27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Yunanlılar'dan Ege çıkarması

Yunanistan'a bağlı Ege adalarında yaşayanların büyük bölümü alışveriş için Türkiye kıyılarını tercih ediyor. Her gün feribotlarla Ege ve Akdeniz kıyılarındaki şehirlere akın eden komşu ülkenin vatandaşları, ihtiyaçlarını Türk pazarlarından karşıladıktan sonra gemilerle geri dönüyor.

Yunanistan'a bağlı Ege adalarında yaşayanların büyük bölümü alışveriş için Türkiye kıyılarını tercih ediyor. Her gün feribotlarla Ege ve Akdeniz'deki şehirlere akın eden komşu ülkenin vatandaşları, ihtiyaçlarını Türk pazarlarından karşıladıktan sonra geri dönüyor. Yunanistan vatandaşları, gıda dışında her türlü ihtiyacını Türkiye'den giderebiliyor. Gıda ürünleri büyük talep görmesine rağmen Yunanistan'a girişine izin verilmiyor.

Günübirlik gelen ve kalabalık gruplar oluşturan ada sakinleri, kıyıya büyük bir heyecanla iniyor. İki günlük tur için gelenler, ilk günü tarihî ve turistik yerleri gezmekle değerlendiriyor, ikinci günü alışverişe ayırıyor. Komşu ülkenin vatandaşları yaklaşık 20 yıldır alışveriş için Türkiye'yi tercih ediyor. Ancak gelenlerin sayısında son yıllarda belirgin bir artış var. Bunun nedeni iki ülke arasında dostluk ilişkilerinin gelişmesine ve Yunanistan'ın Euro'ya geçmesiyle fiyatların yükselmesine bağlanıyor. Coğrafi yakınlık, Türkiye'deki ürünlerin kaliteli ve ucuz olması da önemli bir etken olarak gösteriliyor. En çok masa, sandalye, koltuk gibi mobilya eşyası alan Yunanlıların bazıları, giysi, yorgan, cam eşya tercih ediyor. Adalarda inşaat yapacak olanlar da malzemelerini ülkemizden temin ediyor. Hatta çimentolarını bile gemilerle taşıyorlar. Çünkü Midilli adasında bir çimento torbası 8 Euro'ya satılırken, ülkemizden 3 Euro'ya alıp beş Euro kâr ediyorlar.

Ayvalık, Dikili ve Bodrum gözde

Yunanlı komşular Midilli'den Ayvalık'a, Dikili'ye, Sakız'dan İzmir'e, Çeşme'ye, Sisam'dan Kuşadası'na, Kos'tan Bodrum'a, Rodos'tan Marmaris'e, Meis'ten Kaş'a geliyor. Çift yön için gemilere yaklaşık 35 Euro ödeyen Yunanlılar, daha çok günübirlik turları tercih ediyor. Adalardan gelen turistleri en fazla Ayvalık, Dikili ve Bodrum ağırlıyor.

Türkiye'de Euro ile alışveriş yapan Yunanlılar, Türk esnafını yakından tanıyor. Bazen veresiye alışveriş bile yapanlar oluyor. Antalya Kaş'a üç deniz mili uzaklıkta bulunan Meis Adası sakinleri, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri alışveriş için bu ilçeye geliyor.
 

Sakız Adası'ndan gelenler İzmir'in tarihî Kemeraltı Çarşısı'na gidiyor. Sakız Adası'nda kepçe operatörü olan Stellos Drizos ile bir mandırada işçi olarak çalışan eşi Maria Drizos ve Zinovia Paulatu, İzmir Kemeraltı Çarşısı'nda alışveriş yapan turistlerden sadece birkaçı. Zinovia Paulatu ilk defa Türkiye'ye geldiğini söylüyor. Akrabaları olan Drizos ailesini Avusturya'dan ziyarete geldiğini, deri ve tekstil ürünleri satın alacağını ifade ediyor. Maria Drizos, İzmir'in Sakız Adası'dan yüzde 50 daha ucuz olduğunu anlatıyor.

Kemeraltı Çarşısı'nda dedelerinden devraldıkları dükkânda bir asırdır şambali tatlısı satan İbrahim Çiçek, turizmdeki durgunluğu Yunanlılar sayesinde aştıklarını ifade ediyor: "Yunanlı dostlar bizden şambali, diğer esnaf arkadaşlardan da baklava alıyor. Biz onlardan, onlar da bizden memnun."

İzmir Limanı'na gelen Yunanlı turistlerin otobüslerle Kemeraltı'na taşındığını anlatan Kent Antilop Dericilik'in sahibi Bayram Güler, Yunanlıların hanutçulardan (halıcı ve kuyumculara turist gruplarını götüren rehberler) çok şikayetçi olduğunu belirtiyor.

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, gelenlerin çarşı esnafına önemli katkısı olduğunu söylüyor. Gülaylar, adalardaki küçük butik otel sahiplerinin de ihtiyaçlarını İzmir'den karşıladığını anlatıyor.

Midillililerin yedi ay her gün, kışın ise haftada iki gün Ayvalık'a geldiğini söyleyen Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer ise kapı, pencere, plastik doğrama, seramik bile götürenlerin olduğunu anlatıyor. Çünkü Yaklaşık 110 bin nüfuslu Midilli'de hayat, Ayvalık'tan veya Dikili'den iki-üç kat daha pahalı. Midilli'de düzenlenen fuara her yıl 15'e yakın firmayla katıldıklarını söyleyen Gençer, esnafın birçoğunun Yunanca bildiğinin altını çiziyor. Gençer, Yunanistanlı turistlerin ilçe esnafına yıllık 10-12 milyon Euro katkı yaptığını söylüyor. Adalardan gelenler her türlü giyim ve hediyelik eşyanın yanı sıra çeyiz, lokum ve baklavaya ilgi gösteriyor. Ziyaretçilerin yüzde 70'ini Midilli'de yaşayan halk, geri kalanının adaya gelen turistler ve Atina'da yaşayanlar oluşturuyor.
 

Mustafa Yüksel - A. R. Karasu - Zaman
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 16:30:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?