16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Yunuslar Karadeniz'in ilacı

Romanya'nın başkenti Bükreş'de 21 Nisan 1992 tarihinde Karadeniz'de kıyısı olan ülkeler tarafından imzalanan 'Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi' kapsamında kurulan ve her ülkeden birer temsilcinin bulunduğu 'Karadeniz Komisyonu', 31 Ekim 2007'de İstanbul'da yapılacak toplantıda yunusların geleceğini tartışacak.

Karadeniz Komisyonu Daimi Sekreteryası İcra Direktörü Ahmet Kıdeyş, Karadeniz'deki balık neslinin gemilerden ve kıyı yerleşim bölgelerinden kaynaklanan çöpler, karasal kirlilik kaynakları ve aşırı avcılık nedeniyle ciddi tehdit altında olduğunu belirtti. Karadeniz'de kirliliğin önlenmesi konusunda son yıllarda bir takım çalışmalar yapıldığını ve bunda mesafe alındığını kaydeden Kıdeyş, yunus ölümleri konusunda üzüntü verici rakamlar ortaya çıktığını belirtti.

TÜDAV verilerine göre Karadeniz'de her yıl 3 bin yunusun öldüğünü hatırlatan Kıdeyş, "Yoğun balıkçılık aktiviteleri, yaşam alanlarının bozulması ve av yasağının kaldırılması gibi talepler balık türlerinin geleceği açısından tehdit niteliği taşıyor. Ayrıca her sene onlarca yunus denizde terk edilen balıkçı ağlarına dolanarak boğuluyor. Yunus avı uluslararası anlaşmalarla Karadeniz'de yasaklanmış olmasına rağmen balıkçılar, balık türünün azalmasını sebep olarak yunusları gösteriyor. Oysa Karadeniz'de yunusların bolluğu eko-sistemin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Yunuslar olduğu sürece Karadeniz'de sağlıklı bir yaşam var demektir. Yunuslar, Karadeniz'deki balıkların azalmasının esas nedeni değildir. Sağlıklı deniz için av yasaklarına uyalım" dedi.

Kıdeyş, 31 Ekim 2007 tarihinde İstanbul'da toplanacak komisyonun ana tartışma konusunun da yunuslar olacağını ve bu konuda gerekli siyasi ve bürokratik girişimlerde bulunacaklarını dile getirdi. Kıdeyş, 2007 yılı tüm dünyada 'Yunuslar Yılı' olarak kutlandığını kaydetti.

Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna 21 Nisan 1992 tarihinde Romanya'nın Bükreş kentinde 'Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması' ve 31 Ekim 1996 tarihinde Karadeniz Stratejik Eylem Planını imzalayarak Karadeniz'in korunması konusunda ortak hareket etme kararı almıştı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2007 Cumartesi 16:16:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?