2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Engelli kardeşlerin mahkum hayatı

ENGELLİ KARDEŞLERİN MAHKUM HAYATI

Adana'da, doğuştan engelli iki kardeş akülü araçları ya da tekerlekli sandalyeleri olmadığı için evden dışarı çıkamıyor.

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesi Başak Mahallesi'nde oturan Ahmet (61) Hediye Karagün (56) çiftinin beş çocuğu oldu. Bu çocuklardan 30 yaşındaki İbrahim ile 18 yaşındaki Rıdvan Karagün doğuştan bedensel engelli olarak dünyaya geldi. Ancak, tekerlekli sandalyeleri ya da akülü araçları olmadığı için engelli kardeşler evde hapis hayatı yaşıyor.

Baba Ahmet Karagün, yaklaşık yedi ay önce Yüreğir Kaymakamlığı'na akülü araç için başvurmuş ancak engelli çocukları, kendilerine sıra gelmediği için bir türlü ev hapsinden kurtulamadı.

İbrahim Karagün, engelli olduğu için ortaokula kadar okurken, kardeşi Rıdvan arkadaşlarının yardımıyla liseye kadar devam etti, hâla da arkadaşlarının yardımıyla okula giderek eğitimine devam ediyor.

Baba Ahmet Karagün, daha önce inşaatlarda çalıştığını belirterek şöyle konuştu: "Artık yaşlandım çalışamıyorum. Küçük oğluma Hollanda'dan bir kişi tekerlekli sandalye göndermişti onun da tekerleri patladı eskidi. Büyük oğlumun tekerlekli sandalyesi yok. Kaymakamlığa başvurduk sıra gelmediği için tekerlekli sandalye ya da akülü araç vermediler."

Engelli İbrahim Karagün, kardeşiyle birlikte aynı kaderi paylaştıklarını doğuştan bedensel engelli olduklarını söyleyerek, "Biz, devletimize başvurduk ama bir sonuç alamadık. Akülü araç için başvuru yaptı babam. Tekerlekli sandalye ya da akülü araç olmadığı için evden dışarı çıkamıyoruz bir nevi evde hapis hayatı yaşıyoruz" dedi.

Karagün, sokakta rahat gezebilmek için ağırlık çalıştığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Kollarım üzerinde yürüdüğüm için bir yerden bir yere giderken daha rahat gidebilmek için ağırlık çalışıyorum. Kollarım daha güçlensin gideceğim yere daha kolay gideyim diye. Arkadaşlarımı dışarı da oynarken gezerken görünce insan ister istemez üzülüp duygulanıyor."

Karagün, kendisinin doğuştan bedensel engelli olduğunu, ancak kardeşinin iyileşme ümidi olduğunu, bir özel hastaneye götürerek 300 lira muayene parası verdiklerini ancak doktorun istediği ve 3 bin 500 liraya malolacak filmi çektiremediklerini bu nedenle kardeşinin tedavisinin yarım kaldığını söyledi.

Rıdvan Karagün de belden aşağısının tutmadığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Dışarı çıkmak istiyorum ama ağabeyimle birlikte çıkamıyorum. Ben ancak arkadaşlarımın yardımıyla okula gidiyorum. Okuldan geldikten sonra ağabeyimle birlikte balkondan bakıyoruz. Arkadaşlarım sokakta futbol oynarken, gezerken görünce üzülüyorum. Tek isteğim bir akülü aracımın olması."

Yüreğir Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada ise Karagün ailesinin akülü araç için başvurduğu, sıra geldiğinde engelli kardeşlere akülü aracın verileceği bildirildi.

ENGELLİ KARDEŞLERİN MAHKUM HAYATI
ENGELLİ KARDEŞLERİN MAHKUM HAYATI
ENGELLİ KARDEŞLERİN MAHKUM HAYATI
ENGELLİ KARDEŞLERİN MAHKUM HAYATI
ENGELLİ KARDEŞLERİN MAHKUM HAYATI
ENGELLİ KARDEŞLERİN MAHKUM HAYATI
ENGELLİ KARDEŞLERİN MAHKUM HAYATI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2011 Salı 11:03:01
Güncelleme :8 Mart 2011 Salı 13:34:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?