1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Tiyatro festivali başladı

13. SABANCI ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI

Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı'nın işbirliğiyle 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde düzenlenen görkemli bir gösteriyle başladı.

Festivalin açılış töreni Adana HiltonSA otelinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adana Valisi İlhan Atış, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ve Tiyatro Oyuncusu Gülriz Sururi ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Festivalin açılışında sahnelenen, kent merkezlerinde, doğada, tarihi bölgelerde sergilediği olağanüstü görsel performansı ile tanınan bir kumpanya olan İtalyan Studio Festi Grubu'nun gösterisi, binlerce Adanalı tarafından büyük bir ilgi ile izlendi.

Festivalle ilgili açıklama yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, tiyatro festivalini 13 yıl önce başlatıp, her geçen sene daha da iyiye götürdüklerini söyledi. Sabancı, "Bu festivalin biletleri 3 saatte tükeniyor. Bu da bize her sene daha iyisini yapmak için şevk veriyor.13 yıl önce rahmetli Sakıp Sabancı tarafından ulusal festival olarak başlayan bu festival, daha sonra uluslararası boyutlara geldi; son 3 yıldır da bizi daha çok kişiye ulaştırabilen bir şenliğe dönüştü. İnsanlık

için en önemli sanatlardan biri olan, hepimize düşünmeyi, birbirimizi daha iyi anlamayı, daha iyi değerlendirme fırsatını veren tiyatronun, sahnesini bir an önce açmasını diliyorum" dedi.

Türkiye'de tiyatro sahnesinin cumhuriyet tarihi öncesiyle kıyaslandığında, hızla arttığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, "Devlet tiyatroları 61 yıl önce kuruldu. 57-58 yılda 32'ye ulaşmış bulunan devlet tiyatrosu sahnesi, son dört yılda 58'e ulaştı; yani cumhuriyet tarihinde açılmış bulunan devlet tiyatrosu sahnesini neredeyse katlamış bir arkadaşınız olarak sizinle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.

YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ'NÜN SAHİBİ GÜLRİZ SURURİ

Festival kapsamında, tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara verilen "Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün bu yılki sahibi, Türk tiyatro tarihine adını altın harflerle yazdıran Gülriz Sururi oldu. Sururi, "Eğer yeniden hayata başlasam, en kötü günümü bile atlamadan tiyatrocu Gülriz'in bütün yaptıklarını yaşamak, bütün yaptıklarını da yapmak isterdim. Onun için yaşasın genç Türk tiyatrocuları diyorum" dedi.

HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ

Seyhan Nehri üzerinde gerçekleştirilen "Suyun Senfonisi" isimli bir saatlik muhteşem gösteride ise, Studio Festi Grubu'nun dansçıları, gökyüzüne doğru yükselen devasa gezegen ve gemi maketlerinde yerçekimine meydan okuyarak performans sergiledi. Adanalılar, Seyhan Nehri üzerinde ateşle birlikte gerçekleştirilen dans figürleri, su kürelerinin içindeki koreografileri ile keyifli dakikalar yaşadı. Suyun Senfonisi adlı gösteriyle başlayan etkinlik, taş köprü üzerinde patlatılan havai fişek gösterileriyle son buldu.

13. SABANCI ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI
13. SABANCI ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI
13. SABANCI ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI
13. SABANCI ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI
13. SABANCI ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI
13. SABANCI ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2011 Pazartesi 01:33:01
Güncelleme :28 Mart 2011 Pazartesi 13:28:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fikrimin_zikri IP: 95.10.226.xxx Tarih : 28.03.2011 23:05:09

Açılış gösterisinden (Studio Festi-Suyun Senfonisi) görüntüleri izlemek için: http://www.youtube.com/watch?v=AN6h8O7XGPU