18
Mayıs
2024
Cumartesi
CEYHAN - ADANA

Ceyhan Belediyesi'nden depreme karşı önlem

Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde, binalar 5 kat ile sınırlandırılırken ilçenin tamamının jeolojik haritasının çıkartıldığı ve bu haritanın parsel bazında önümüzdeki günlerde internet üzerinden yayınlanacağı belirtildi.
Ceyhan'da 1998 yılında 87 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan deprem felaketi sonrasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile birlikte yürüttükleri çalışma neticesinde çok katlı tüm binalar için güçlendirme zorunluluğunun getirildiğini ifade eden Ceyhan Belediyesi yetkilileri, ağır hasarlı olanların yıkımının tamamlandığını, orta hasarlı olanların ise ODTÜ tarafından statik projelendirmesinin yapıldığını bildirdi.
Şehrin çeşitli bölgelerinde toplam 50 adet sondaj yapılarak tüm Ceyhan'ın jeolojik haritasının çıkartıldığını ve bunun üzerine de sayısal mülkiyet durumlarının işlendiğini söyleyen yetkililer, revizyon imar planlarının da hazır olduğunu söylediler. Yetkililer, projenin dünyada sadece Japonya'da uygulandığını belirterek "Belediyemiz söz konusu projeyi Türkiye'de ilk ve tek uygulayan olmuştur. Bu sayede Ceyhan bina kalitesi olarak olası bir depreme hazırlıklıdır" dedi.
Yine parsel bazında hazırlanan jeolojik etüt planlarının önümüzdeki günlerde Ceyhan Belediyesi'nin internet sitesinde yayınlanacağı öğrenilirken, bu planların depreme dayanıklılık açısından bina yapımı sırasında temel tipinin belirlenmesindeki önemine dikkat çekildi.
Öte yandan, "2003 yılının Haziran ayından bu yana 5 katın üzerinde yapılması düşünülen binalara kesinlikle izin vermiyoruz" diyen yetkililer, buna neden olarak da çalışmalar sonucunda ilçedeki toprak yapısının azami 5 kata uygunluğunun ortaya çıkmasını gösterdiler.
ADANA - İHA
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2004 Pazar 15:36:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?