18
Mayıs
2024
Cumartesi
CEYHAN - ADANA

Pamuk yüzleri güldürdü

PAMUK ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Adana’nın Ceyhan ilçesinde gerçekleştirilen pamuk hasadı yüksek verim ve kalite açısından çiftçinin yüzünü güldürdü.

Ceyhan’a bağlı İsalı Köyü yakınlarında düzenlenen pamuk hasadında konuşan Progen Tohum A.Ş Çukurova Bölge Sorumlusu Mihreç Çetin, firma olarak ilk kez tamamen yerli tohumları ıslah ederek Türk çiftçisinin hizmetine sunduklarını belirterek, "Şu an itibariyle Türkiye’de pamuk tohumu açısından yüzde 50’lilik bir Pazar payına sahibiz. Ayrıca Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine de tohum ihracı yapıyoruz. Çukurova’da çiftçilerimize başta Flash olmak üzere BA 151 ve BA 525 cinsi pamuk üretimi için çalışmalar yapmaktayız. Bugün burada hasadı gerçekleştirilen bu pamuk türleri hepinizin gördüğü gibi hem verim hem de elyaf kalitesi açısından son derece iyi. Bu da bizi sevindiriyor. Çünkü çiftçilerimizin kazanması ülkemizin kazanması demektir" dedi.

Tarla sahibi Cumali Yetiş (55), bu yıl ektiği pamuktan dekar başına yaklaşık 550 kilogram verim elde ettiğini söyledi. Yetiş, yıllardır bölge aynı işi yaptığını ancak bu yıl ektiği tohumlardan dolayı yüksek verim ve kalite elde ettiğini ifade ederek, "Bu yıl verimli bir yıl oldu. Kullandığımız tohum tamamen bölge şartlarına uygun ve yüksek verimli. Dekar başına yaklaşık 550 kg. pamuk elde ettik. İnşallah fiyatlar düşmez" dedi.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan ise konuşmasında sezona 1,3 lira seviyesinde giren pamuk fiyatlarının şuanda 1 doların üzerinde olduğunu ifade ederek, "Dünya pamuk stoklarının azalması pamuğa olan talebi arttırmıştır. Doğal olarak yüksek pamuk fiyatlarından ülkemiz de etkilemiştir. İnşallah çiftçilerimiz daha çok kazanırlar. Bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum" dedi.

Daha sonra yaklaşık 200 dekarlık alanda pamuk hasat makinesi ile hasat gerçekleştirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2010 Çarşamba 15:02:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?