31
Mayıs
2024
Cuma
AKSEKİ - ANTALYA

Tarihi Akseki evlerine büyük ilgi

Antalya'nın şirin ilçesi Akseki'de , meşhur Tarihi Akseki Evleri yerli ve de yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Alternatif turizmin önemli merkezlerinden olan Antalya’nın şirin ilçesi Akseki’de , meşhur Tarihi Akseki Evleri yerli ve de yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Aynı zamanda Avrupa Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Akseki’de bulunan Ömer Duruk Köy Evleri , Tarihi Akseki Evi’ni görmek ve de gezmek için gelen yerli ve de yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Tarihi Akseki Evlerinin yapısı ve de inşası yerli ve de yabancı turistlerin büyük beğenisini kazanıyor.

Tarihi Akseki Evleri.-

Akseki insanı, yüzyıllardır süregelen bir alışkanlıkla, çevresinde en kolay bulabildiği taş ve ahşapla yapılarını inşa ederken, özünde bugün depreme dayanıklılığı tartışılmaz bir yapım sistemi yaratmış, bunu yaparken de ahşap işçiliğinin zirvesine ulaşmıştır.

Geleneksel Akseki Evi iki katlı ve taş duvarlıdır. 60-70 cm. genişliğindeki taş duvar, esas taşıyıcı gibi görünse de, asıl taşıyıcı ahşap iskelettir. Ahşap iskeletli çerçeve sistem ve yağma yığma taş duvarın oluşturduğu bu karma sistem, Akseki’ye özgüdür ve Anadolu’da geleneksel dokularda benzerine rastlanmaz.

Akseki insanını, ekmeğini taştan çıkarmak için sekiler yapmaya zorlayan doğal veriler, yöre insanının barınma ihtiyacı ve diğer gereksinimlerini inşa ederken de etkin olmuştur. Yöreye özgü taşları harçsız, ahşap hatıllarla birbirine bağlamış düğmeli evleri oluşturmuş, çevresinde en yoğun olarak bulduğu ağacı işlemiş; kimi zaman camsız pencerelere ahşap oyma kafes, çarkıfelek motifli kepenk yapmış, kimi zaman da yıldız göbekli ahşap tavanın orta yerine bereketi simgeleyen “nar” olarak kondurmuştur. Mekanlar artık şahnişin, mabeyn, hayat veya gusülhane; mimari elemanlar ise şerbetlik, sergen veya güğümlüktür.

akseki.biz
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 18:40:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?