22
Mayıs
2024
Çarşamba
ELMALI - ANTALYA

Güreşlerde hep kavga vardı

Türkiye'nin en eski spor güreş organizasyonlarından 655. Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri kavgayla başladı ve kavgayla sona erdi.

3 Eylül 2007


Elmalı'daki Hamdi Altıntepe Spor Tesisleri'nde yapılan ve 806 güreşçinin katıldığı güreşlerde 52 güreşçi başpehlivanlık için mücadele etti. Başpehlivanların son günde yapılan karşılaşmasında başpehlivan Salih Dorum, çayıra geç çıkınca hakem heyeti tarafından kırmızı kartla dışarı çıkarıldı. Müsabakaları izleyen Yağlı Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkınbak, sporcunun mazeretini öğrenmesiyle affetti ve müsabakalarda güreşmesini sağladı. Kura çekimi sonrası başpehlivan güreş müsabakasında Salih Dorum
rakibine yumruk atması sonucunda güreş alanı kavga alanına dönüştü. Sahadaki kavga daha sonra tribünlere sıçradı. Türbindeki kavgaya polis biber gazı sıkarak müdahale etti. Başpehlivanlık final maçında Recep Kara ve Sermet Bulut karşı karşıya geldi.


Başpehlivanların final maçı sonrası sonuçlara itiraz eden güreşçiler hakemlerle tartışırken, final altın puan karşılaşması ile sonuçlandı. Güreşler sonucunda Sermet Bulut birinci olurken, Recep Kara ikinci, Şaban Yılmaz ve Gökhan Arıcı üçüncülüğü paylaştı. Sonuca itiraz eden Recep Kara ikincilik kürsüsüne çıkmadı. Sonucu kabullenmeyen Recep Kara, stadyum dışında yüzünü gizleyerek gözyaşı döktü.


Müsabakalar sonucunda altın kemer Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri'nin ağalığını 185 bin YTL'ye kazanan Muhammet Alkaya'dan alınıp başpehlivan olan Sermet Bulut'a takıldı. Bu duruma Alkaya taraftarları ve bazı izleyiciler tepki gösterdi. Sıcak hava nedeniyle güreşçilerin olumsuz etkilendiği yarışmalar sırasında bazı güreşçiler baygınlık geçirdi.

Güreşleri Yağlı Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkınbak, Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Levent Erdoğan, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdür Yardımcısı Hamdi Usta da izledi.


Elmalı Belediye Başkanı Hüseyin Yapıcı, 655. Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'nin oldukça iyi geçtiğini belirterek, yaklaşık 15 bin güreş severin sıcağa rağmen güreşleri izlediğini söyledi.

TARİHİ ELMALI GÜREŞLERİ, MEVLİT VE KORTEJ YÜRÜYÜŞÜYLE BAŞLADI

655. Tarihi Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Güreşleri, Mevlit okunması ve kortej yürüyüşüyle start aldı.


Elmalı Belediye ve Güreş Organizasyon Komitesi Başkanı Hüseyin Yapıcı, bu yıl 655.'si düzenlenecek güreşlerin hazırlık çalışmalarının tamamlandığını, güreşlerin, tarihine yakışır şekilde yapılması ve ilçe dışından gelecek güreş severlerin iyi ağırlanmaları amacıyla noksanlıkların gözden geçirildiğini söyledi.


Yapıcı, güreşlerin cuma namazı öncesinde mevlit okunması ve Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören ve kortejle başladığını belirterek, güreşlerin 1 ve 2 Eylül tarihlerinde yapılacağını belirtti.


Kırkıpınar güreşlerine katılan tüm pehlivanların Elmalı Güreşleri'ne davet edildiğini belirten Belediye Başkanı Hüseyin Yapıcı, geçen yıl yapılan ilave tribünlerle güreş sahasının 17 bin kişi kapasitesine ulaştığını söyledi.
Yapıcı, "Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Güreşleri tarihçe olarak yurdumuzda birinci sırada fakat organizasyon bakımından Kırkpınar'dan sonra ikincidir. Güreş tarihçesi Bölge Vakıf kayıtlarında 'Toramanlar Vakfı' olarak bilinen Hicri 822, Rumi 1419 tarihli Nuh Çelebi'den gelen taşınmaz mal varlığı vakfı yerine birleştirilen bugünkü Yeşil Camii yerinde bulunan Musalla Çevrik diye mahallen anılan arazinin güreş çayırlığı diye vakfiye hududunu belirlemiştir. Güreş tarihçesi çok eski yıllara kadar gittiği sanılmaktadır. Tarihi Elmalı Yeşil Yayla güreşleri her yıl Eylül ayının ilk haftası yapılmaktadır. Bu yıl 655.'si yapılacaktır. Güreşlere 700 civarında güreşçinin katılmasını bekliyoruz" dedi.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından mehteran ekibi ve 654. Tarihi Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Pehlivan Güreşleri Başpehlivanı Hasan Tuna'nın Türk Bayrağını Cumhuriyet Meydanı'ndan güreş alanına taşmasıyla şenlikler başladı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 17:34:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?