18
Mayıs
2024
Cumartesi
FİNİKE - ANTALYA

Portakal üreticisi zor durumda

ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde portakal üreticileri, sezonun aşırı yağışlı geçmesi ve dolu nedeniyle zor günler geçiriyor.

Uzmanların, C vitamininin domuz gribine iyi geldiğini açıklamaları nedeniyle sezona iyi başlangıç yapan Finikeli üreticiler, 16 Aralık’ta ceviz büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle yüzde 30 ürün kaybına uğradı. Dalda kalan portakal hastalık nedeniyle ürünün kalitesi de büyük ölçüde düştü.

Finike Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ömer Faruk Çobanoğlu, 16 Aralık’taki dolu yağışı nedeniyle üreticinin mağdur olduğunu söyledi. Çobanoğlu, o günden beri iklimin sert ve yağışlı geçmesinin narenciyede hastalıklara de neden olduğunu kaydetti. Çobanoğlu, “Normal koşullarda 180- 200 kilogram meyve veren ağaçların verdiği ürün 60 kiloya kadar düşmüştür. Yani yöresel olarak yağmur ve doludan dolayı çiftçinin zararı büyüktür. Üreticiler zirai kredilerini yatırmakta zorlanıyor. Yetkililerin çözüm bulması, en azından borç vadelerinin uzatılması gerekiyor” diye konuştu.

ÜRETİCİ DE SIKINTILI

Narenciye ticareti yapan Hurşit Altunsu, “Sezona iyi bir başlangıç yapmıştık ama sonrasında fırtına ve seller oldu. Portakalın kalitesi düştü ve ürün kaybı yaşandı. Ciddi zararlarımız oluştu. Şu sıralar piyasada para da dönmüyor, sıkıntılıyız” dedi.

Sebze ve meyve ihracatı yapan Ziya Aydemir de, narenciye sezonunun bu yıl kötü geçtiğini belirtti. Aydemir, “Portakalda, yörenin tabiriyle ‘kırık kabuk’ denilen yumuşama ve kabarma oldu. Yağmurların çok yağmasından dolayı karabaş hastalığı oldu. Kısacası Finike portakalına yakışan kalite yakalanamadı. Dolayısıyla yurt dışına ihracat yapılamadı. Bu yıl çok zor durumda kaldık” diye konuştu.
 

...
Yayın Tarihi : 9 Mart 2010 Salı 22:19:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?