19
Mayıs
2024
Pazar
GAZİPAŞA - ANTALYA

ATSO'dan kent kültürüne destek

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), kent kültürüne destek olmayı sürdürüyor. Antalyalı Tarihçi Hüseyin Çimrin’in “Antalya Folkloru” ve Araştırmacı- Yazar Ali Yıldız’ın “Dünden Bugüne Gazipaşa Tarihi” adlı kitapları ATSO tarafından yayınlandı.

Tarihçi Hüseyin Çimrin’in yıllar süren titiz bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan 544 sayfalık kitabında; Antalya yöresinde insan ve toplum yaşamında yer bulan dinsel ve batıl inançlar, bilmeceler, atasözleri, ağıtlar, masallar, halk dansları, türküler, giyim-kuşam şekilleri, Antalya mutfağı ve yemekleri, düğün, sünnet, asker uğurlama gibi doğumdan ölüme uyguladıkları bir çok gelenek ve görenek yer alıyor.

Araştırmacı - Yazar Ali Yıldız’ın “Dünden Bugüne Gazipaşa Tarihi” adlı kitabı ise, Antalya’nın şirin ilçesi Gazipaşa üzerine bugüne kadar yazılmış en kapsamlı kitap niteliğinde. Yazar Yıldız, İngiliz Amiral Sir Francis Baufort tarafından 1817 yılında çizilmiş Gazipaşa Kalesi’nin 200 yıl önceki durumunu gösteren resim ile başlayan 894 sayfalık kitabını, harita ve fotoğraflarla zenginleştirmiş.

Gazipaşa’nın tarihçesi, coğrafi özellikler, folklorik unsurlar, tarihi yerler, tarım ürünleri, Gazipaşa’nın tanınmış isimleri ve bazı ailelerin soyağaçları kitapta yer alan konulardan sadece bir kaçı. ATSO Başkanı Kemal Özgen, “Antalya yöresinin günümüzde kısmen unutulmaya terk edilmiş halk inançlarının, töresel uygulamaların araştırılıp gün ışığına çıkarılması, bugüne kadar el atılmayan güç ve gizemli bir uğraştı.

Tarihçi Hüseyin Çimrin’in yıllarca süren incelemelerini halkbilimsel yöntemle pekiştirip, bu çabasıyla bu alanda büyük bir boşluğu doldurduğu inancındayız. Araştırmacı - Yazar Ali Yıldız ise, Gazipaşa kitabı ile bu önemli ilçemiz hakkında yarınlara çok önemli bir kaynak kazandırmıştır dedi. Özgen, ATSO olarak, Antalya insanının yüzyılları kuşatan yaşam gerçeğini beşikten mezara kadar özenle işleyen ve Antalya kültür zincirinin önemli bir halkasını oluşturan bu yapıtlar ile, ulusal kültürümüze ve Antalya’ya bir kez daha katkı görevini yerine getirmenin bilinci ve mutluluğu içindeyiz” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 11:51:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?