20
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİPAŞA - ANTALYA

Kış ortasında yerli karpuz

Ülke genelinde çetin kış şartları sürerken, Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ocak ayında karpuz yetiştirildi.

Geçen sene ilk kez denedikleri kış ortasında karpuz yetiştirme işinde başarı sağlayan Karabulut kardeşler, bu yılda serada karpuz yetiştirerek adlarından söz ettirdi. İlçe Tarım Müdür Hasan Aslan, son yıllarda ekonomik değer kaybeden narenciyeye alternatif ürün arayışı devam eden Akdeniz çiftçisinin muz ve kayısının ardından karpuzu da serada yetiştirdiğini söyledi. Karpuz serasında ocak ayının başından itibaren ürün almaya başlayan Mustafa ve Adem Karabulut kardeşler, ürünün veriminden bir hayli memnun.

Serada karpuz yetiştiriciliğini geçen yıl ilk kez gerçekleştirdiklerini belirten Mustafa Karabulut, Antalya'dan birçok çiftçinin kendisini arayarak bu işi yapmak istediklerini belirtti. Karabulut, bu yıl Antalya'da yaklaşık 300 dönüm karpuz ekildiğini, bunun fiyatları da etkilediğini söyledi. "Geçen yıl 5-6 YTL'den satılan karpuz bu yıl 3 YTL'den alıcı buluyor." diyen Karabulut, fiyat düşüşünü üretimdeki artışa bağladı. Karabulut kardeşler, yurdu etkisi altına alan kar ve soğuğa rağmen Gazipaşa'da şubatta ekeceği ikinci dönem ürünün ilk meyvelerini de nisanda almayı hedefliyor.

Her yıl bu mevsimde İran karpuzu yemeyen alışan tüketicinin yerli karpuzu görünce şaşırdığını belirten İlçe Tarım Müdür Hasan Aslan, bölgenin sıcaklığının ürünün yetişmesinde etkili olduğunu söyledi. Aslan, ürünün yetiştirildiği denize bakan yamaçlarda sıcaklığın daha etkili olduğunu, bunun da karpuzun çok daha erken yetişmesini sağladığını ifade etti. Ürünü İstanbul haline gönderen Adem Karabulut ise, "Tüketicileri inandırmakta zorlanıyoruz. Tüketici bu mevsimde yerli karpuzun olacağına ihtimal vermediği için de pazarlama da sıkıntı yaşıyoruz. İran'dan önce karpuzu biz yetiştireceğiz artık. Yaz deyince ilk akla gelen yiyecek olan karpuzu artık soğuk kış aylarında da tüketiciye ulaştıracağız." şeklinde konuştu.

 

Ajanslar
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 15:44:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?