17
Mayıs
2024
Cuma
KAŞ - ANTALYA

Kaş'ta deniz dibini koruma çalışmaları

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), dalış ve tekne turizminin önemli bölgesi olan Antalya’nın Kaş İlçesi’nde, deniz dibindeki doğal hayatı korumak amacıyla proje başlattı. Deniz dibindeki tahribatı önlemek amacıyla 5 şamandıra bırakıldı.

Garanti Bankası’nın sponsorluğunda gerçekleşen proje kapsamında, Kaş ile Meis Adası arasında kalan bölüme 5 şamandıra bırakıldı. Deniz dibine çakılan çelik çubuklara bağlanan şamandıralar, 18 tona kadar olan teknelerin bağlanmasını sağlayacak. Denize çapa ve demir bırakılması nedeniyle oluşan deniz dibi ve deniz çayırlarının tahribatı önlenecek.
WWF Çevre Koruma Direktörü Atilla Uras, Kaş’ın denizel zenginlik bakımından çok önemli bir alan olduğuna dikkati çekti. Uras, "Yeşil deniz kaplumbağası, iribaş deniz kaplumbağası, ’Pina’ adlı bir midye türü ve özellikle Suluada mevkiinde ufak topluluklar halinde deniz eriştesi bulunmakta. Ayrıca çok sayıda Orfoz var. Beşadalar-Üçadalar arasında Akdeniz foklarının barındığı bilinmektedir. Deniz çayırları birçok balık türü için, üreme, büyüme, beslenme ve saklanma alanıdır. Bu çalışmanın ilk adımı, deniz çayırlarının tekne, çapa ve demirlerine karşı korunması amacıyla önemli dalış noktalarına şamandıra sistemi kurulmasıdır. Dalış kulüpleriyle birlikte uygulanacak şamandıra sistemiyle, alana demirleyecek tekneler, deniz dibini tahrip etmeden şamandıralara bağlanacaktır. Şamandıralar 2’si Fener, 2’si Kovan Adası 1’i Heybeli Ada olmak üzere ilk etapta 5 noktaya yerleştirildi" dedi.

WWF Akdeniz Proje Müdürü Paolo Guglıelmı ise, "Vakıf, sorumlu, sürdürülebilir turizm anlayışını geliştirmeyi ve uygulamalarla bölgenin zengin biyolojik çeşitliliğini ve kültürel yapısını korumayı amaçlamaktadır. Akdeniz’de, Türkiye’nin yanı sıra Hırvatistan ve Tunus’ta da benzeri girişimlerde bulunarak, bütüncül bir yaklaşımla ’ekolojik bölge ölçekli koruma’ anlayışı doğrultusunda, Akdeniz’in bir koruma ağı kapsamında korunmasını hedeflemektedir" diye konuştu.

ANTALYA (İHA)-
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 17:24:55
Güncelleme :15 Mart 2005 Salı 12:17:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?