18
Mayıs
2024
Cumartesi
KAŞ - ANTALYA

Lütfen Nicholaus'a yardımcı olalım...

Antalya’nın Demre İlçesi’nde bulunan Noel Baba Kilisesi girişindeki Aziz Nicholaus Heykeli’nin kaldırılmasına tepki gösteren Heykeltıraş Grigoriy Pototskiy, "Lütfen, Aziz Nicholaus’a yardımcı olalım" dedi.

Rus Heykeltıraş ve Akademisyen Grigoriy Pototskiy, Türkiye’ye bağışladığı bu heykelin kilise girişinden kaldırılmasını anlamsız bulduğunu söyledi.

Heykeltıraş Pototskiy, "Rusya ve Türkiye iki büyük devlettir ve zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Türkiye’ye birer, onar, yüzer değil, milyonlarca insan gitmeye başladı.

Türk sahillerinde yüzlerce otel yapıldı. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginlikleri bulunuyor. Türkiye bu zenginliklere büyük saygı ve dikkatle yaklaşıyor.

Ben Türkiye’ye geldiğim sırada Neol Baba Kilisesi’ni gördüm ve 16. yüzyıldan bu yana korunduğunun şahidi oldum. Ben Türkiye halkına, bir çok Hıristiyan tapınak ve sanat eserlerinin günümüze kadar korudukları şükran duyuyorum.

Bu teşekkürümü simgelemek için kilise önüne Aziz Nicholaus’ın heykelini dikme kararı aldım. Dönemin Belediye Başkanı Adnan Genç de projeyi destekleyerek, bana her türlü yardımda bulundu.

Böylece, 6 Aralık 2000 tarihinde Aziz Nicholaus kilisesi önünde kilisenin adını taşıyan insanın heykeli dikildi" şeklinde konuştu.

Bu yılın Şubat ayında heykel kaldırılarak yerine Noel Baba heykeli konulmasına anlam veremeyen Rus Heykeltıraş, "Buna anlam veremiyorum. Bence bölgenin yeni belediye başkanı, bir şeyler yapmak istediğini kanıtlamak istiyor.

Bence onu kimse desteklemediği için, o heykeli gündüz değil, gece kaldırmaya karar verdi. Büyük zorluklarla kurduğunuz dostluğa neden zarar verelim?

Biz asırlar boyunca düşman olduk, 30'dan fazla savaş yaşadık, dost ve komşu olmanın zamanı gelmedi mi? Dostluğu kazanmak çok zordur, yıkmak ise çok kolaydır" diyerek Demre Belediye Başkanı'nın tutumunu kınadı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 12:08:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?