18
Mayıs
2024
Cumartesi
KEMER - ANTALYA

Denize saatte 675 bin kilo çöp atılıyor

Antalya Valiliği ve Deniz Temiz Derneği’nin (Turmepa) Antalya Eğitim Hizmetleri binasında düzenledikleri bilgilendirme toplantısında deniz temizliğinin önemi ve deniz temizliği için yapılaması gerekenler anlatıldı.

Turmepa’nın çalışmalarının da anlatıldığı toplantıda Turmepa Temsilcisi Asaf Güneri konu hakkında yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Antalya Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu’nun da bulunduğu toplantıya Kemer Kaymakamı Adem Yılmaz, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Şandan, KETOB Başkanı Selçuk Akıltopu da katılımcılar arasında yer alırken, çok sayıda devlet kuruluşu temsilcisi ile sivil toplum örgütü temsilcileri de katılımcılar arasındaydı.

Güneri: Denize, saatte 675 bin kg. çöp atıyoruz

Turmepa Temsilcisi Asaf Güneri denizlerin hızla kirlenmesi neticesinde en fazla risk altında olan sektörlerin başında turizm ve balıkçılığın geldiğini belirtirken, “ Turizm şu anda Akdeniz bölgesinin en büyük döviz kaynağıdır. Gayri safi milli hasılasına , ortalama % 22 oranında katkıda bulunuyor. Dünya balık tüketimi, denizlerin üretebildiğinden 2.5 kat daha fazla. Ve bu nedenle stoklar zamanla azalıyor. Denize, saatte % 50 si plastik olmak üzere 675 bin kg. çöp atıyoruz. Denizlere her yıl toplam 6 milyon ton çöp atıldığı dikkate alınırsa geri dönüşümlü ürünler tüketmenin önemi daha açık şekilde ortaya çıkacaktır. Deniz kirliliği küresel ısınmanın ana nedenlerinden biridir. Küresel ısınma ise atmosfer dengesini tehdit ediyor. “ diye konuştu. Güneri ayrıca, deniz ve kıyıların kirlenmesini önlemek mevcut kirliliğin temizlenmesine katkı sağlamak ve konuya ilişkin olarak halkın bilinçlenmesi amacıyla eğitimler düzenlemek suretiyle, denizleri yaşatma çabasında olan deniz temiz derneğinin kamu yararına faaliyetlerini sürdürdüğünü de ifade etti.

Hanlıoğlu: Hedefimiz büyük

Antalya Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu’da yaptığı konuşmasında Antalya’nın dünyaya açılan bir pencere olduğunu vurgulayarak, “ Dünyanın tüm güzelliklerini almış olan Antalya’mızda çıtayı her geçen gün arttırmaya çalışıyoruz. Bu amaçla kıyılarımızdaki mavi bayrak sayımızda artış var. Deniz önemliğinin önemi büyük. Bu mücadeleden dolayı Turmepa’ya sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Antalya’mızın hedefi büyük. Sadece bizler değil hep birlikte Antalya’mızın ulaşması gereken hedefe ulaşması ve tertemiz bir deniz ve çevre için birlikte çalışacağız.” dedi.

Şandan: Denizlerimizi temiz tutmalıyız

Kemer Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Şandan ile toplantı sonrası görüştük. Kendisinin de bir denizci olduğunu ifade eden Şandan, konunun çok büyük bir önem taşıdığına dikkat çekerek, “ Denizler geleceğimiz için oldukça önemli. Denizlerimizi temiz tutmalıyız. Çocuklarımızın geleceği için mavi ve yeşili onlara sunmalıyız. Turmepa’nın çalışmalarını yürekten kutluyorum. Kemer Belediyesi olarak her bu konuda desteğe hazırız. Eğitim konularında kendileri ile irtibata gireceğiz. Bu eğitim bilincini tüm Kemer’e yaymayı hedefliyoruz“ diye konuştu.

Halil Öncü-Kenthaber/Kemer
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2005 Salı 10:37:53
Güncelleme :17 Mayıs 2005 Salı 15:05:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?