17
Mayıs
2024
Cuma
KEMER - ANTALYA

Kemer'de ekoloji parkı kuruldu

Kemer İlçesi Tekirova Beldesi’nde bulunan ve sürüngen uzmanı Selami Tomruk’un aile fertleri ile birlikte 10 yıllık bir çalışmanın ardından oluşturduğu Ekoloji Parkı basına tanıtıldı.
Tekirova Beldesi’nde yer alan ve dünya üzerinde başka bir örneği bulunmayan Ekoloji Parkı tamamlandı.

Yılda bir milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret edeceği tahmin edilen Ekoloji Parkı, 17.2 trilyon TL.’ye mal oldu. Parkta binlerce sürüngen türünün yanında 7 milyon kök bitki türü bulunuyor. Ekolojik Parkı’nın tanıtımı için basın mensuplarına park hakkında bilgi verildi.

Ekolojik Parkı basın mensuplarına tanıtan Selami Tomruk, Tekirova’da kurulan doğal Ekolojik Parkı’nın dünyanın ilk çalışması ve ilk doku sistemi olduğunu belirtti. Tomruk, "Dünyada böyle bir doku çalışmasına ortamlar el vermedi. Bu parkı yeni normlarıyla Türkiye’den yaymaya karar kıldık. 36 sene bu doğrultuda çalıştık. Biz bir yerden başlatırsak bundan sonra dünyamız daha dikkatli, kendinin dışında yaşayan varlıklara kendi el ve emekleriyle ve bilimin katkılarıyla daha iyi sahip çıkacak şeklinde yaklaşımla bu parkı oluşturduk ve bu örnekten yola çıksınlar diye düşündük. Dünya parkımız ile çok yakından ilgili. Bütün Avrupa’dan aranıp soruluyoruz. Bağlı olduğumuz üniversiteler var. Öğrenci gönderiyorlar. Birlikteliğimizin daha fazla artması ve bu başlangıcın süratle dünyaya yayılması için müşterek katkılarının olmasını istiyorlar. Bundan sonra bu tür konuşmaları büyük gruplar halinde yapmaya karar verdik. Farmakologlar Birliği 2006 yılında burada toplanacak. Avrupa Biyologlar Birliği toplantısı burada olacak. 2005 yılında dünya bu parktan bizi ziyaret ederek bilgilerini yayacak" diye konuştu.

Yurt dışından ilgi gördüklerini ifade eden Tomruk, "Özellikle Avrupa bire bir ilgi gösteriyor. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 17 üniversiteden öğrenci bize geliyor. Tez aşamasında bizimle çalışıyorlar. Tezlerini hazırlıyorlar. Kan örnekleri alıyorlar. Laboratuarlarda deneylerin bir kopyasını bize gönderiyorlar ve bu parkı büyütmek için bizimle birlikte çalışıyorlar. Yapmış olduğumuz 5 yıllık araştırma sonucunda, burası mevcut popülasyonlar ve bitki örtüsü bakımından çok canlı ortam olarak rutubet yapısı olarak çok müsait. Bundan dolayı 1. derece Antalya yöresi 2. derece Hatay yöresi, 3. derece Trabzon yöresini seçtik. İnşallah 2. ve 3. derece parkları da kuracağız. Ülkemizde yaklaşık olarak 11 bin tür bitki yetişmektedir. Bunların pek çoğu olağanüstü şifalı bitkilerdir. Ancak bu güne kadar olanaklar elvermediği için kurumlar bu çalışmaları ele almamışlardır. Biz 251 şifalı bitki türünü parkımıza taşıdık. Tepelerde sadece sürüngenleri değil doğamızda mevcut olan kurt , domuz, sincap, porsuk yaban keçileri, karacalar için de evler yapalım, bu tek tip orman ipini biraz plantajla zenginleştirelim. Bu alanda mevcut diğer canlılarımıza da böyle bir alan açmak istiyoruz. Ülkemizin Tarım ve Orman Bakanlığı Almanya ile görüşmeleri yapmakta. Bu gördüğünüz bölgeyi de bu canlılarımız için hazırlayacağız" şeklinde konuştu.

kemer
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 11:05:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan yüzükcü IP: 85.99.60.xxx Tarih : 29.10.2009 06:17:24

Çok değişik ve de bir o kadar çok güzel park kurulmuş. bu gün sabah 05 de trt 2de turizm  yada bakış programı altında izledim. turimden çok anlamam ama  ülkemiz için bu tür işletmelerin cesaretli vede ülkesini seven girişimciler tarafından kurulması turizm ve ülkemizin tanıtılmasında çok önemli olduğuna inanıyorum. saygılarımla.