2
Mayıs
2025
Cuma
KEMER - ANTALYA

Kemer'e dev anıt

Kemer’in 500 mt. Açıklarına bir batık üzerine dünyada ilk kez gerçekleştirilecek bir proje ile Anıt-Platform dikilecek. Türk turizmine önemli ölçüde katkı sağlayacak olan proje, dünya basınında da geniş yer bulacak.

Türkiye de ilk kez yapılması planlanan bu çalışma sponsor firmalarla gerçekleşecek. Projeyi üstlenen Girit Tanıtım Genel Müdürü Hakan Girit, Kemer’e gelerek konu hakkında Başkan Hasan Şeker’i bilgilendirdi ve desteklerini istedi.

Çalışma için Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine başvurduklarını ve konunun Kültür ve Turizm Bakanlığına iletildiğini de ifade eden Girit, “Öncelikle batığın ortaya çıkmasında büyük emekleri olan yakın arkadaşım Mustafa Aydemir’e teşekkürlerimi iletiyorum. Çalışmanın bu aşamaya gelmesinden duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Tarihin nesillere aktarımı, isimsiz kahramanlarımızın yaşatılması, milliyeti ne olursa olsun şehitlerimizin anılması amacıyla, batık üzerinde uluslar arası barışı simgeleyen ve I. Dünya savaşında yer almış ülke bayraklarının da üzerinde bulunduğu bir Anıt-Platform yapımı için çalışıyoruz. Türk turizmine önemli ölçüde katkı sağlayacağına, dünya basınının da konuya geniş yer vermeğine de inandığımız, Türkiye de ilk kez yapılması planlanan bu çalışmanın; Kemer halkına ve Türk Ulusuna ekonomik bir yük getirmeden sponsor firmalarla gerçekleşmesi temel amacımızdır. Bu konuda Kemer belediyesinden de büyük destekler almaktayız. Bu amaçla Kemer Belediyesi dışında Kemer Kaymakamlığı, Liman Başkanlığı ile de sürekli irtibat halindeyiz.” dedi.

Başkan Şeker: Gerekli desteği veririz

Kendisinin konu ile yakından ilgilendiğini ifade eden Kemer Belediye Başkanı Hasan Şeker, böyle bir projede üzerlerine düşecek her türlü görevi yerine getireceklerini belirtti. Şeker, “Kemer’in 500 mt. ilerisinde deniz içerisinde şu anda Paris 2 batığının bulunduğu yere dikilmesi planlanan anıt-platform turizm açısından da büyük önem taşımaktadır. Üzerimize düşecek her türlü katkıya hazırız. “ diye konuştu.

Platformun Teknik Özellikleri nasıl olacak?

1. Aynı anda 4-5 tekne yanaşabilecek, 100-150 ziyaretçiyi emniyetli bir şekilde taşıyabilecek. ~15 metre çapında olacaktır.

2. Anıtın silindirlik dış yüzeyine, 3x1,2 metre ebatın da, 10 adet (paslanmaz çelik)büyük plaketler yerleşecektir. Her plaketin üst tarafında konuyla ilgili temsili röliyefler bulunacaktır. (mesela geminin batışı,esirlerin yaralarının sarılışı gibi.). Alt tarafında belgesel kitaptan konuyla ilgi metinler 5 dilde ( Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça) asit indirme tekniğinde kazınacaktır. En altta bu anıta sponsor olan firmaların logoları yer alacaktır.

3. Silindirlik gövdenin içi, minik bir müze gibi tasarlanacaktır. Belgesel fotoğraflar, orijinal (sivil-askeri) arşiv belgeleri, Mustafa ERTUĞRUL’ un silah ve madalyaları, belki batıktan çıkan simgesel objeler gibi… Batığa yerleştirilecek 4 sabit sualtı kamerası ile, batığın 4 ayrı bölümünden gelen görüntüler, burada 4 ayrı monitörden canlı izlenebilecektir. Yine burada büyük bir plazma ekrandan, konu ile ilgili hazırlanmış 15 er dakikalık belgesel bir film, her dilde, alt yazılı sürekli dönüşümlü olarak yayınlanacaktır.

4. bu platformun tepesinde 1. Dünya Savaşına katılmış tüm ülkelerin bayrakları dalgalanacak. Metinlerin ana konsepti anıtın amacına uygun olarak savaşın yanı sıra özellikle bataryanın verdiği “barış” mesajlarıyla bütün insanlığı kucaklayacak şekilde kurgulanacaktır.

5. Bu platform asla ticari ve işletme amaçlı olmayacaktır. Girişte para alınmayacak, bir şey satılmayacak, reklam ve dalış amaçlı kullanılmayacaktır. Anıta ve amaca gerekli saygının gösterilmesi için azami gayret sarf edilecektir.

6. Anıtın en az bir görevlisi olacak, anıt yüzer bir platform olduğundan, kışın fırtınalara karşı 4-5 ay karada korumaya alınacak, burada gerekli bakımları yapıldıktan sonra, bahar ayında yeniden yerine konacaktır.

7. Anıtın (iç ve dış) tasarımı için Güzel Sanatlar Fakültelerinde bir yarışma düzenlenecek, beğenilen tasarımın plan ve statik hesapları İ.T.Ü. Gemicilik Fakültesinde yapılacak, imalatı ise Tuzla- Pendik-Gebze tersanelerinde gerçekleştirilip, denizden taşınarak (demonteli) yerine sabitlenecektir.

Halil Öncü-Kenhaber/Kemer
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2005 Perşembe 12:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?