22
Mayıs
2024
Çarşamba
KEMER - ANTALYA

Rus gaziler Kemer'de

2. Dünya Savaşı’na katılan Rus gaziler, turizm temsilcileri ve Rusya Federasyonu Antalya Konsolosluğu’nun girişimiyle Kemer’e geldi. Kafileyi konakladıkları otelde ziyaret eden Rusya Federasyonu Antalya Konsolosu Sergey Alifonov, tesiste gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Organizasyonun Rusya ve Türkiye ile ortaklaşa gerçekleştirildiğini kaydeden Alifonov, bu fikrin Rusya’da düzenlenen Moskova fuarında ortaya çıktığını ve AKTOB Başkanı Osman Ayık, TEZ turdan Levent Aydın ve Coşkun Yurt ile birlikte böyle bir organizasyon hazırlamaya karar verdiklerini söyledi. Fikirlerinin Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı tarafından da olumlu karşılandığını kaydeden Alifonov, 100 savaş gazisinden 28 kişilik ilk kafilenin Kemer’e geldiğini söyledi. Alifonov, ikinci kafilenin ise Mayıs ayında geleceğini belirtti.

Savaş sırasında yaşadıklarını anlatan Rus savaş gazileri, zaman zaman duygusal anlar yaşadı. Kafileyle birlikte Kemer’e gelen 80 yaşındaki Rıjkova Galvdiya ve 73 yaşındaki Kurkova Galina, savaş yıllarında erkekler cephede olduğu için fabrikalarda çalıştıklarını söyledi. Dönemin konsolosu ve savaş gazisi 80 yaşındaki Vladimir Belyayev ise, o günlerde yaşadıklarının kitap halinde yayınlandığını ve belgeseller yapıldığını ancak hala bilinmeyen gerçekler olduğunu söyledi.

Türkiye’de olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Belyayev, "Bugün eşim ve gazi arkadaşlarımla beraber ilk defa ayak bastığım Türkiye topraklarında olmaktan dolayı çok mutluyum. Size Türkiye ile SSCB arasındaki dönemin çok önemli bir olayını anlatmak istiyorum. 1941 yılı sonbaharıydı, Almanya Sovyetler Birliği topraklarına girdi. Sovyetler Birliği için çok zor günler başladı. Bu zamanlarda hükümetimiz Türkiye’nin pozisyonuna çok önem veriyordu. Şunu vurgulamak istiyorum ki Hitler, Türkiye’nin Almanya’nın yanında olması için çok baskı yapıyordu. Ancak Türkiye, Hitler’in baskısına rağmen ve Sovyetler Birliği’nin çok zor durumda olmasına rağmen Almanya ile birlikte savaşmaktan vazgeçti. Biz 2. Dünya Savaşı gazileri olarak Türkiye’yi çok yüksek bir değerle değerlendiriyoruz. Ancak objektif olmak gerekirse, Türkiye ile ilişkilerimiz her zaman bugünkü gibi açık olmamıştı. Zor olaylarda yaşadık ama Sovyetler Birliği ve Türkiye’nin iyi niyetleri çerçevesinde bu zor zamanları aşmış bulunuyoruz. Bugün, Türkiye ile ilişkilerimiz her alanda çok iyi şekilde gelişiyor. Türkiye’yi gerçekten dost bir ülke olarak görüyoruz ve Türk insanlarını dostlarımız olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 12:11:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?